Motiveer medewerkers door hen continu te laten bijleren.
22 augustus 2018 

Motiveer medewerkers door hen continu te laten bijleren.

Volgens recent onderzoek van edubookers.com vindt 89% van de hoogopgeleide werknemers het belangrijk om zichzelf te ontwikkelen met extra training en opleiding.  Meer dan de helft van de ondervraagden geeft ook aan dat ze sinds 2017 één of meerdere opleidingen hebben kunnen volgen.  Maar één derde van de werknemers heeft de laatste 3 jaar geen enkele opleiding gevolgd. Ze geven aan dat hun werkgever dit niet prioritair vindt en hier ook geen of een te beperkt budget voor voorziet.

Bijleren als persoonlijke ontwikkeling

Medewerkers willen graag bijleren, met als belangrijkste reden (91%) “eigen persoonlijke ontwikkeling”. Het is daarom belangrijk om als werkgever alle medewerkers de kans te geven om zich bij te scholen. Daarnaast worden als belangrijkste drijfveren genoemd “up-to-date blijven binnen je vakgebied” en “het vergroten van carrièrekansen”.

Wanneer werknemers kansen krijgen om zich bij te scholen voelen ze zich ook gelukkiger op het werk – 89% geeft dit aan – en gaan ze beter presteren. Daarnaast zorgt het ook voor positieve employer branding, want veel werknemers voelen zich aangetrokken tot bedrijven en organisaties die opleiding en training belangrijk vinden en ondersteunen. Dit zorgt voor een grote instroom en een beperkte uitstroom van medewerkers.

Een win-win situatie voor beide partijen, toch? 

Onderzoek van het SERV (De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) over de transitie naar een digitale samenleving toont aan dat Vlaanderen een versnelling hoger moet schakelen in de digitalisering “of we dreigen achterop te raken.” De digitale skills van de medewerkers moet omhoog. Hierin speelt opleiding een belangrijke rol.

Ook het algemeen kennisniveau sociale media is zeer laag, merken we uit ons eigen onderzoek.
Alleen wie professioneel de knoppen van de sociale media bedient mag opleiding hierover volgen. Dat is een knelpunt want digitale vaardigheden zoals bijvoorbeeld sociale media zijn relevant voor elke medewerker binnen de organisatie.

Online ambassadeurs 

Elke werkgever wil graag dat de medewerkers binnen een bedrijf of organisatie zich al ambassadeur gedragen. Offline door aan vrienden te vertellen waar ze werken en wat ze doen, maar ook online op sociale media door bijvoorbeeld bedrijfsgerelateerde content te posten of mee een vacature te delen.  Bij heel veel medewerkers is hun algemeen kennisniveau sociale media te laag, waardoor ze niet weten hoe ze sociale media – ook – professioneel kunnen inzetten.

De situatie vandaag toont aan dat vooral communicatiemedewerkers en PR-mensen toegang hebben tot sociale media.
Wil je als werkgever jouw medewerkers engageren tot online ambassadeur? Start dan met een opleiding sociale media!
Zo’n opleiding heeft een positieve impact zowel professioneel – ze gedragen zich al online ambassadeur – als privé, want sociale media zijn kanalen die medewerkers vaak voor privé-doeleinden gebruiken en ook aangeven dat ze hier meer over willen weten.

Iedereen een hele dag op opleiding sociale media sturen? Dat is “een serieuze investering”. Het kan anders!

Wij bij socialemediaburo.be helpen bedrijven en organisaties om stappen vooruit te zetten op sociale media. Omdat de vraag groot is en we veel expertise hebben in het ontwikkelen van online training, voegden we begin dit jaar de online opleiding: ‘Iedereen Mee Met Sociale Media’ toe aan ons aanbod. Deze opleiding is bedoeld voor alle medewerkers binnen een organisatie. Ze loggen zich in op een online platform en krijgen daarmee toegang tot een ruim aanbod aan lessen sociale media, uitgelegd in tekst, foto’s en videotutorials.
Met opmerkingen en vragen kunnen ze terecht in de online community en wij van socialemediaburo.be staan aan de online zijlijn en helpen en coachen waar nodig.

Zet met alle medewerkers binnen het bedrijf of organisatie stappen op sociale media.
Meer informatie over de opleiding ‘Iedereen Mee Met Sociale Media’ vind je hier.

Overtuig jouw collega’s en zet samen stappen vooruit in dit uniek online jaartraject!
Geniet bovendien van een groepsvoordeel!
Mis de start van 20/09 niet!

Over de schrijver