Flitspeilingen op sociale media, goede indicatie van wat er leeft bij de burger
16 oktober 2018 

Flitspeilingen op sociale media, goede indicatie van wat er leeft bij de burger

Naar aanloop van de verkiezingen organiseerde socialemediaburo.be in samenwerking met de Krant van West-Vlaanderen 3 flitspeilingen op Facebook in Tielt, Brugge en Oostende.  Als we de antwoorden van de inwoners in Tielt, Brugge en Oostende vergelijken met de uiteindelijke verkiezingsresultaten, zien we hoe dicht deze aansluiten bij de uiteindelijke realiteit. We zien dus dat we met deze methodiek écht wel kunnen polsen wat er leeft bij de inwoners van een stad of gemeente.

Sociale media, en vooral Facebook, zijn vandaag het online dorpsplein. We kunnen daar 65 à 70% van de inwoners van een gemeente of stad bereiken, meer dan via eender welk ander medium.

Facebook is hét sociaal media kanaal waar je zowel alle lagen van de bevolking als alle leeftijdscategorieën kunt bereiken. Na de flitspeiling weegt een statistisch bureau de resultaten, om te verzekeren dat de uitkomsten representatief zijn.

Zodra we voldoende respondenten bereikt hebben om representatief te kunnen zijn, stopt de advertentie. Op deze manier kunnen we sneller dan bij andere enquête-manieren veel mensen bereiken, antwoorden ontvangen en ook snel de resultaten verwerken.  Bij de bevraging stellen we ook steeds bijkomende demografische vragen, zodat er een weging kan gebeuren met de demografische gegevens van de stad of gemeente waar we de bevraging uitvoeren.
Dit voorkomt vertekende of scheefgetrokken resultaten en zorgt ervoor dat je representatieve uitspraken kunt doen.

Tielt, CD&V als grootste overwinnaar, Iedereen Tielt grote nieuwkomer.

In januari was de eerste flitspeiling een feit. In Tielt vroegen we aan de inwoners waar ze wakker van lagen maar ook op welke partij ze zouden stemmen.

Hoewel de flitspeiling 10 maanden voor de echte verkiezingen plaatsvond was de trend al gezet was.
Waar toen misschien nog vragen waren over deze methodiek (vooral door de verliezers van de peiling), kunnen we ze na de resultaten alleen maar bevestigen dat we zo echt wel te weten komen wat ‘de inwoners’ denkt over een bepaald onderwerp.

 

Voorspelde Oostendse thriller vond plaats

Dat het spannend ging worden in Oostende hadden wij voorspeld. Bij de vraag wie wil jij als volgende burgemeester kregen we de resultaten die je ziet in de eerste grafiek. In de tweede grafiek krijg je het overzicht van alle voorkeurstemmen. Het verschil tussen de eerste plaats en de tweede plaats was slechts 3% in het voordeel van Johan Vande Lanotte. De echt verkiezingen geven 4% verschil tussen de eerste 2 in het voordeel van Bart Tommelein. NV-A’er Bjorn Anseeuw vervolledigt de top 3 zoals voorspeld.
De krantenkop was: “Exclusieve flitspeiling voorspelt messcherp duel tussen Vande Lanotte en Tommelein“.

Burgemeester Renaat Landuyt gaf de sjerp door aan Dirk De Fauw

De overwinning van Dirk De Fauw in Brugge werd al duidelijk in de flitspeiling in juni 2018. De krantenkop was toen: Brugge wil Dirk De fauw als burgemeester.

Hij behaalde uiteindelijk nog meer stemmen dan voorspeld. Dat de top 3 ging worden aangevuld met Mercedes Van Volcem en Renaat Landuyt was toen al duidelijk. Enkel de volgorde wijzigde nog bij de verkiezingsresultaten.

 

Wil je de stem van de inwoner betrekken bij het beleid?

Met een Flitspeiling op Facebook heb je een goed participatief instrument, heel handig bij de opmaak van het meerjarenplan. 
Je kan er snel en representatief de mening van inwoners weten over een bepaald topic of hen hun algemeen welbevinden over het leven en werken in de stad laten delen.

Wil je dit ook snel en (relatief) goedkoop doen? Dan is een flitspeiling misschien wel iets voor jou?

Over de schrijver