Communiceren met inwoners via WhatsApp? Zó tackel je de uitdagingen!
12 april 2021 

Communiceren met inwoners via WhatsApp? Zó tackel je de uitdagingen!

WhatsApp wordt veelvuldig gebruikt door zowel jong als oud. Het laagdrempelige berichtenkanaal wordt steeds meer omarmd als servicekanaal. Inwoners weten gemeenten in Nederland al goed te vinden via deze populaire (web)app. Slimme gemeenten zien de kansen van WhatsApp en maken gebruik van de vele mogelijkheden die dit kanaal biedt. 

Uiteraard brengt het omarmen van WhatsApp als klantcontactkanaal ook uitdagingen met zich mee. Hoe zit het met de privacy van mijn inwoners? Is het gebruik van WhatsApp wel AVG-en GDPR-proof? En hoe voldoe ik aan nieuwe verwachtingen van de inwoner? In dit artikel gaan we in op de uitdagingen van WhatsApp als servicekanaal en tackelen wij de valkuilen die jij waarschijnlijk al in het vizier hebt.

Kan WhatsApp meelezen met de berichten van jouw inwoners?

WhatsApp is veelvuldig in het nieuws geweest vanwege vragen rondom het privacybeleid. We kunnen je geruststellen. Gesprekken en telefoontjes via WhatsApp zijn beveiligd met zogeheten end-to-end-encryptie. Dit betekent dat WhatsApp zelf niet bij de inhoud van de gesprekken kan en ook de contactenlijst wordt niet gedeeld. Gesprekken tussen het klantcontactcentrum en de inwoner van jouw gemeente blijven dus gewoon privé.

Valt het gebruik van WhatsApp binnen de AVG-en GDPR-wetgeving?

Het is geen probleem om gebruik te maken van WhatsApp als servicekanaal, zolang de berichten niet langer bewaard worden dan nodig is en de toegang tot de berichten beperkt is tot degenen die dit nodig hebben om hun werk te kunnen uitoefenen.
Binnen de all-in-one webcare oplossing van OBI4wan, waarmee wij samenwerken en waarin de Whatsapp Business API wordt geïntegreerd, kun je gemakkelijk gebruikers toevoegen en verwijderen zodra deze medewerkers de organisatie verlaten of een andere functie krijgen. Op deze manier zorg je ervoor dat alleen medewerkers met de juiste rechten toegang hebben tot de berichten. Ook kun je via deze webcare oplossing instellen hoe lang de berichten bewaard worden. Na deze bewaartermijn worden de berichten automatisch verwijderd.

Wat zijn de regels rondom het gebruik van WhatsApp als servicekanaal?

Voor overheden heeft WhatsApp een aantal spelregels opgesteld. Zo mag WhatsApp wel worden ingezet voor crisisrespons, vergunningen, afspraken, gemeentelijke diensten en toerisme. Maar andere zaken zoals promotie, politieke campagnes, het verzamelen van gegevens van kiezers en enige vorm van beïnvloeding van verkiezingen zijn niet toegestaan op het platform.

Men verwacht snel antwoord via WhatsApp. Hoe kan jij aan deze verwachting voldoen?

WhatsApp is als berichtenkanaal uitermate geschikt voor het voeren van gesprekken op tempo. Korte vragen en snelle antwoorden voeren de boventoon. Hoe is dit fenomeen zo tot stand gekomen? Méér dan 8 miljoen Belgen hebben WhatsApp op hun telefoon en voor velen is de telefoon altijd binnen handbereik. Een korte reactietijd is de norm geworden via dit kanaal. Als je het WhatsApp kanaal goed promoot, zal je meer vragen krijgen… en maar goed ook.
Is jouw webcare-afdeling klaar om binnen een mum van tijd grote hoeveelheden vragen af te handelen? Voor sommige gemeenten kan dit problemen opleveren.

Een slimme manier om veelvoorkomende vragen op te vangen en de druk op het klantcontactcentrum te verlagen is met behulp van chatbots. Ook hiervoor werken wij samen met de mogelijkheden van OBI4wan. Deze virtuele agents kunnen worden geïntegreerd binnen jouw WhatsApp-kanaal en inwoners direct te woord staan. Door met een chatbot veelvoorkomende vragen af te vangen en werk voor te bereiden, hebben klantcontact medewerkers meer tijd over om zich te focussen op complexere vragen. Dit komt niet alleen de klanttevredenheid, maar ook de medewerkerstevredenheid ten goede.

Aan de slag met WhatsApp als servicekanaal?

Gemeente Goes is in Nederland al aan de slag gegaan met WhatsApp als servicekanaal. In dit succesverhaal lees je de ervaringen van Rutger den Toom, Beleidsadviseur Dienstverlening.  Hij wijdt uit over de snelle, persoonlijke, gemakkelijk en laagdrempelige manier waarop inwoners nu contact kunnen opnemen met de gemeente.

Ben je benieuwd naar de voordelen van WhatsApp voor jouw gemeente? Voorzie je uitdagingen op het gebied van reactietijd of privacy? Wij sparren graag over de mogelijkheden van de WhatsApp Business Solution voor jouw gemeente.

Wil je laagdrempelig opstarten en experimenteren? Dan is het groepsaanbod een aanrader. 6 maanden experimenteren en veel leren.
Check het programma hier. We starten 14/09/21. Inschrijven kan tot eind augustus 2021.

Over de schrijver