Schrijf je in voor onze gratis sociale media tips & tricks.
Klik hier!

Page content

article content

Participeer op het openbaar online dorpsplein

Met de online monitoring tool OBI4wan analyseerden we de online reputatie van verschillende gemeenten en hun burgemeesters. We haalden de verschillende sociale media accounts van de gemeenten en hun burgemeester binnen in de tool. Verder voegden we hier de data aan toe van wat online gezegd wordt over de gemeenten en hun burgemeester. Deze data bevat onder andere Facebook- en Twitter-bronnen, blogs, online nieuwsartikelen,…

Participeer op het openbaar online dorpsplein

Sommige Vlaamse steden en gemeenten zijn nog niet actief op sociale media (met een “corporate” account). Dit aantal mindert maar verschillende gemeenten hebben noch een Facebookpagina, noch een Twitteraccount. Vaak zien we bij de actieve besturen dat het online platform nog te vaak als push-medium gebruikt. Dit terwijl je beter naar interactie met je volgers/fans toe werkt.

Mensen willen hun verhaal kunnen doen, ventileren of suggesties doen. Het medium bij uitstek is vandaag de dag sociale media. De burger vindt niet altijd de weg meer naar de website, en zeker de jonge burger (twintigers-dertigers) niet.

Door accounts te maken op sociale media (gemeenten, politici..) en hier de conversatie aan te gaan met burgers, kan je het gesprek ‘vangen’, ‘detecteren’ en desgewenst, hier iets mee doen.

Waarom maakt jouw online aanwezigheid nu een verschil?

Bij inactieve gemeenten en burgemeesters vonden we bij een snelle zoekopdracht zo’n 300 berichten terug. Dit over een tijdspanne van één jaar. Met de monitoringstool is het mogelijk nog verder terug in de tijd te gaan (tot 2009) maar dit leek ons voor dit onderzoek niet relevant.

 

We concludeerden dat hoe actiever de gemeenten en burgemeesters op sociale media zijn, hoe meer berichten we kunnen binnenhalen. Dit is belangrijk indien we goede rapporten en (reputatie)analyses willen opstellen.
Als er geen officiële accounts zijn, praten mensen ook, alleen zie je het niet op jouw account. Dit op bijvoorbeeld openbare Facebookpagina’s, maar ook met tweets naar hun eigen volgers. Met monitoring halen we dit gesprek binnen. Gesprekken in besloten groepen, halen we niet binnen, dat laat Facebook niet toe.

Het online dorpsplein is er dus al! Het is nu een kwestie van die plek te verplaatsen, zodat dit gesprek bij jou plaatsvindt. Zo kan je nog meer ‘buiten’ naar ‘binnen’ halen dankzij deze opmerkingen, suggesties en tips van anderen die ze op sociale media ventileren.

Bij actieve gemeenten en burgemeesters vonden we bij een snelle zoekopdracht zo’n 11.000 resultaten. Wat een verschil!
We weten dat eens de gemeente en bestuursleden actief zijn op sociale media, de burgers dit snel oppikken. Ze zullen hun issues aangeven omtrent een bepaald thema en
de problematieken in de gemeente komen als het ware naar de gemeente/ politici toe.

Het ‘verstopte’ online dorpsplein verplaatst zich naar een openbare online praatplek, waar je zelf ook de lead en controle over hebt.

Creëer dus zelf het online dorpsplein door (inter)actief te zijn op sociale media. Detecteer zo signalen. Kom te weten wat leeft bij de burger. Haal dat beeld van buiten naar binnen!


Waarom een monitoringtool gebruiken voor research / analyses?

  1. Met OBI4wan kan je heel gericht berichten binnenhalen en monitoren.
  2. Je kan mensen (via de webcare functie) snel een antwoord bieden.
  3. Een probleem wordt snel gedetecteerd en snel doorgespeeld aan de juiste mensen.
  4. Een probleem kan zo snel aangepakt en dus opgelost worden.

Interesse om te starten met monitoren op sociale media? Webcare uit te bouwen?

Welkom in ons groepsaanbod dat start op 12/02/2019.

Waarschijnlijk vind je deze artikelen ook interessant: