Goede voornemens… Wie heeft er geen gemaakt vorige week? We hoorden weer heel vaak hetzelfde passeren: meer sporten, minder eten… Maar ook: minder bezig zijn met de sociale media. Een ‘digital detox’, zoals dat wordt genoemd, want heel wat mensen noemen zich verslaafd aan sociale media. Maar is dat zo? Is sociale media alleen maar negatief en moeten we ervan gaan ‘ontgiften’? Neen, natuurlijk niet! Ook al zijn er natuurlijk wel enkele gevaren… De jongste jaren werden we overweldigd door de sociale media. Facebook, Twitter, WhatsApp… We waren nog maar gewoon aan het ene sociale mediakanaal of daar kwam er al een ander op ons af.
Matuur worden
Ondertussen zijn we een aantal jaar verder. En wijzer. Heel wat mensen gaan tegenwoordig veel ‘matuurder‘ om met sociale media. En ja, dan nemen ze al eens een smartphonepauze ’s avonds of tijdens de vakantie. En maar goed ook. Maar zij die er op dergelijke volwassen manier mee omgaan, weten maar al te goed dat er ook bijzonder veel positieve effecten zijn aan sociale media. Dat merken we dagelijks door gesprekken met onze doelgroep. Door van je organisatie een ‘open keuken’ te maken op de sociale media en door veel – en relevant – te verschijnen op de tijdlijn, wordt de organisatie ‘top-of-mind’ als het gaat om… Maar deze week zagen we nog enkele artikels verschijnen over de positieve effecten van sociale media.
Goed voor de democratie
Ik las met veel plezier het opiniestuk van Geert Noels in De Morgen. Sociale media zijn goed voor onze democratie, klinkt het daar. Ik ben er helemaal fan van. Hij vergelijkt de sociale media met de markt, wij gebruiken een gelijkaardige vergelijking: het online dorpsplein. Het is belangrijk om te gaan monitoren op de sociale media. Zo krijgen we een inzicht in wat de mensen denken, in welke richting de publieke opinie gaat. Twee voorbeelden uit het recente verleden tonen dat maar al te goed aan. In Europa ging iedereen ervan uit dat Hillary Clinton de Amerikaanse presidentsverkiezingen gingen winnen. Bij het monitoren op sociale media, zagen we veel meer ‘PR-waarde’ voor berichten over Trump. Wij dachten dat er iets fout was met onze data-set, maar achteraf bleek niets minder waar. Hetzelfde fenomeen zagen we trouwens met het referendum rond de Brexit. Er is dus een link tussen waar mensen over praten en wat ze stemmen… Nu ook in eigen land verkiezingen worden gehouden in oktober 2018 en juni 2019 vinden wij dit een bijzonder interessant fenomeen. Eigenlijk is het amper te begrijpen dat niet meer gemeenten, politiezones, maar ook politici en partijen gaan monitoren op het online dorpsplein. Goed communiceren en beleid maken, start met goed luisteren, dat is één van de basisprincipes.
Tegen vereenzaming
In een ander artikel lazen we deze week dat sociale media ook helpt tegen de vereenzaming van senioren. Ik word bijzonder vrolijk van dit soort berichten. Ja, er zijn hier en daar wat angels aan sociale media die niet te vermijden zijn. Maar omarm de positieve mogelijkheden ervan, ga er bewust mee om, ook als overheid. Ik lees in het artikel twee mooie voorbeelden uit Brugge en Oostende rond ‘Online Buurten’. En dan gaat het niet alleen om het posten van berichten op de publieke tijdslijnen van Facebook, Twitter of Instagram, bijvoorbeeld. Wij zien een belangrijke wijziging van openbare posts naar meer ‘gesloten’ berichten, in chat of via groepen. WhatsApp-groepen scoren bijzonder goed bij families. We zien bijvoorbeeld ook dat OCMW’s alsmaar meer gebruik maken van gesloten Facebook-groepen. Er wordt tegenwoordig veel meer gedeeld in dergelijke gesloten omgevingen dan op een openbare tijdslijn. Sociale media brengt mensen samen, daar gaat het om.
Het helpt studenten
Niet alleen senioren. Ook jongeren hebben nood aan sociale media. Zo blijkt uit een studie van de CM dat 8 op de 10 jongeren sociale media nodig hebben tijdens het studeren. Vooral om contact te hebben met andere studenten. Het helpt om te zien dat je niet de enige bent die uren achter de boeken zit. Maar ook om samenvattingen en nota’s te delen. Kortom: sociale media zitten ook boordevol positieve effecten en mogelijkheden. De actualiteit en recente artikels inspireerden me tot dit overzicht, hoewel ik meestal veel ‘negatieve’ effecten lees. Af en toe een pauze nemen van sociale media is zeker geen slecht idee, daar kan ik ook van genieten, maar een warme oproep om in 2018 volop in te zetten op de positieve effecten van sociale media! Verder nog in de actualiteit: het Facebook-bericht van premier Michel en steeds meer burgemeesters die ook hun nieuwjaarswensen via video rechtstreeks op sociale media delen. Over deze ‘techniek’ worden nu nogal wat meningen geventileerd. Ik begrijp niet dat dit – nog – niet meer gebeurt. In Het Nieuwe Campagne Voeren, hebben we het er uitgebreid over want de eerste Facebookverkiezingen komen eraan in 2018.
Kunnen we je helpen?
Daar ben ik zeker van. Check even ons aanbod.
Van monitoren op sociale media, tot het houden van flitspeilingen of de nieuwe manier van sociale media leren. Het kan allemaal.
Met OBI4wan en Someflex hebben we een aanbod waarbij we velen kunnen helpen die grote stappen vooruit te zetten.
En de positieve effecten van sociale media te benutten.