Video op sociale media: nog belangrijker in 2017!
23 december 2016 

Video op sociale media: nog belangrijker in 2017!

We merkten het aan de inzendingen uit onze #SOMEVVSG-challenge en we hadden het al opgelijst in ons overzicht van de trends voor volgend jaar. Video is BIG op het wereldwijde web en het blijft maar groeien. Dat betekent natuurlijk dat je op sociale media niet kan achterblijven. 2017 is absoluut het jaar waarin je met video op sociale media aan de slag moet gaan.

 

Enkele cijfers

  • Sinds juni 2014 worden er online meer dan 1 miljard videos per dag bekeken
  • Op één jaar tijd is het aantal videoposts op sociale media per persoon met 75% toegenomen
  • Youtube telt 1 miljard gebruikers. Dat is één derde van alle internetgebruikers.
  • Op Youtube alleen wordt er voor meer dan honderd miljoen uur aan video’s bekeken… per dag
  • Dat aantal neemt elk jaar met 60% toe.
  • Het aantal videos in je Facebook nieuwsfeed is steevast elk jaar verdrievoudigd
  • Sinds 2014 stijgt het aantal Youtube-kijkers met meer dan 40% jaarlijks

Die cijfers zijn even slikken hé? Maar als er één ding is dat ze aantonen, dan is het wel dat het nu het moment is om aan de slag te gaan!

 

Waarom zou je video inschakelen?

Het scoort goed

De reden dat bovenstaande cijfers zo hoog liggen, is dat… video gewoon leuk is. Als een beeld meer zegt dan duizend woorden, dan kan je er gerust van uitgaan dat een video meer zegt dan honderd foto’s.

Het valt op

Bewegende beelden trekken de aandacht. Het trekt de aandacht meer dan een statusupdate of een link naar een post. De kans dat je stopt met scrollen om te kijken wat er gebeurt in de volgende frame van de video, is dan ook groot.

Het toont je expertise

In een video kruipt tijd en moeite. Maar dat zie je ook aan het eindresultaat. Je laat op die manier zien dat je bezig bent met wat leeft en dat je aandacht besteedt aan wat je doelgroep interessant vindt. Zelfs al zijn je eerste pogingen geen Hollywoordfilms, je effortkes zullen zeker niet ongezien gaan en ongetwijfeld geapprecieerd worden.

Het krijgt effectief meer aandacht

Wat bedoel we hier mee? We hebben het al vaak gehad over het algoritme van Facebook dat bepaalt welke content in jouw tijdslijn getoond wordt. En omdat Facebook hét videokanaal bij uitstek wilt worden en zo Youtube van de troon wilt stoten, geeft Facebook voorrang aan video’s. Kijk maar in je Facebook Insights cijfers achteraf. Andere content zoals foto’s krijgen hebben over het algemeen een veel kleiner bereik dan video. En aangezien dat algoritme stilletjesaan ook op Instagram uitgerold wordt, merk je die evolutie ook daar al. Ook bij de inzendingen van de #SOMEVVSG-challenge zagen we een aantal goede voorbeelden: videocontent scoort veel beter dan elke andere vorm van content. Voeg dan nog andere bereikwinners toe zoals mensen in de kijker zetten en aan storytelling doen, en je hebt een magische combo.

Wat kan je er mee doen?

Allemaal goed en wel, maar wat voor content zet je dan om in videomateriaal? De lijst is eindeloos.
Hier alvast een opsomming van formats die vaak terugkomen, maar laat ons zeker weten waarvoor jij het gebruikt of zou gebruiken

  • interviews
  • vragenrondes
  • live-uitzendingen
  • sneak peeks
  • celebrity take-overs: één van de best scorende formats. Een celebrity hoeft niet altijd een BV te zijn. De beste bakker van het dorp?
  • instructievideo’s
  • productpresentaties

Tips

De belangrijkste tip is absoluut practice makes perfect. Maar tot dan zullen deze ook wel volstaan:

  1. Als je live video opneemt, let op je omgeving: zorg voor genoeg licht, voor een ruimte met een goede akoestiek, zorg voor een mooie achtergrond, …
  2. Als je een video monteert: besteed extra aandacht aan de eerste 3 seconden. Die bepalen immers of een persoon naar je video blijft kijken of niet. Maak het zeker niet te langdradig! Het mag vlug en flitsend gaan.
  3. Hou je Insights en Analytics in de gaten. Kijk welke video’s het goed doen en welke niet, evalueer en evolueer.
  4. Kijk bij je concullega’s: schrijf op wat je leuk vindt en wat minder goed ging naar jouw mening.
  5. Laat iemand anders je helpen: geef de camera eens aan een medewerker die er handig mee overweg kan en/of die een interessante activiteit op de planning heeft staan.

 

Ziezo, we hopen dat het duidelijk is dat video op sociale media echt niet meer onbereikbaar is. Niet enkel de grote merken en miljoenenbedrijven doen het. Nu ook kmo’s en lokale overheden de kracht van de videocamera ontdekt hebben, is het des te belangrijker dat je mee op de kar springt. Succes!

 

Over de schrijver