Nadja Desmet
01/08/2018
1 min
0

Verstandig omgaan met sociale media tijdens de blok

01/08/2018
1 min
0

Uit onderzoek blijkt dat studenten die regelmatig hun smartphone gebruiken minder slaagkans hebben. Toch heeft Teleblok vorige week laten weten dat 7 op 10 studenten echt nood hebben aan online contacten tijdens de blok. En laten we eerlijk zijn, je wil toch ook geen examenvragen of een interessante samenvattingen in de Facebookgroep van jouw richting missen?

Hoe vind je als student de balans tussen het gebruik van sociale media en toch voldoende tijd om te blokken?

Maak een duidelijk onderscheid tussen ‘bloktijd’ en ontspanning

Deel jouw tijd op in blokken en doe in dat tijdsblok ook enkel wat je dan mag doen! Ga dus nooit in een studieblok even checken hoe jouw medestudent dit hoofdstuk heeft aangepakt. Een methode die hierbij kan helpen is de Pomodoro techniek. Hierbij zet je een alarm voor 25 minuten (je kan hiervoor een oldschool keukenwekker gebruiken). In die 25 minuten concentreer je je op jouw boeken en niets anders. Na 25 minuten concentratie mag je 5 minuten pauzeren. Vervolgens ga je je weer 25 minuten concentreren op jouw studies.

Laat je niet afleiden door meldingen

Zorg dat je geen meldingen krijgt! Je mag je smartphone of laptop dan aan de kant leggen. Eens er een melding binnenkomt ben je weer afgeleid en kan je moeilijk weerstaan aan de afleidingen. Leg dus alle elektronische apparaten zo ver mogelijk en zet alles op stil, vliegtuigmodus,… Gebruik je jouw laptop om mee te volgen op de slides? Vergeet dan niet jouw laptop op vliegtuigmodus te zetten!

Motiveer elkaar

Communiceer met medestudenten en motiveer elkaar! Maak geen competitie van het leren en geef elkaar geen stress door op te scheppen hoeveel verder je al zit in de cursus. Probeer ook eens over andere onderwerpen dan de leerstof te spreken. Stuur eens een grappig filmpje naar elkaar door.

Help elkaar

Deel informatie met anderen. Heb je examenvragen van vorig jaar staan, heb je een samenvatting? Deel die dan, als jij ooit eens iets nodig hebt gaan je medestudenten dit ook rapper met jou delen. Uiteindelijk willen jullie er toch allemaal samen door zijn?

Geloof in jezelf en ga ervoor!!

Wij wensen jullie enorm veel succes!!

Gogogo!!

Reacties
Categorieën