Instagram past het algoritme aan: voortaan meer nieuwe foto's in je tijdlijn
28 mei 2018 

Instagram past het algoritme aan: voortaan meer nieuwe foto's in je tijdlijn

Tijd voor onze wekelijkse updates uit Sociale Medialand. We beginnen net zoals vorige week bij Instagram, want de populaire foto-app rolt alweer een nieuwe functie uit. Straks is het mogelijk om posts van Instagram-gebruikers te verbergen. Je kent het fenomeen ongetwijfeld: een vriend of collega begint een account op Instagram vol enthousiasme en om hem of haar te steunen besluit je om meteen te volgen. Na een aantal weken blijkt echter dat de foto’s die je vriend of collega online gooit niet echt boeiend zijn, en vooral dat het er heel veel zijn.

Tot nog toe kon je in zo’n geval alleen maar je vriend of collega ontvolgen. Enig nadeel: als die Instagramgebruiker nog niet te veel vrienden heeft, dan zal het snel opvallen dat je niet meer volgt en dat kan al eens nefast zijn voor de vriendschap. Gelukkig rolt Instagram de komende weken een nieuwe functie uit: dempen. Je zult de berichten van de persoon niet meer in je tijdlijn zien passeren én de gebruiker wordt er niet van op de hoogte gesteld.

Je kunt de foto’s wel nog altijd bekijken door naar het profiel van de gedempte Instagram-gebruiker te gaan. Ontdek het de komende weken en laat ons weten wanneer je de optie ziet verschijnen.

Nieuwe foto’s voortaan bovenaan je Instagram-tijdlijn

Door het algoritme op Instagram gebeurt het al eens dat je nieuwe foto’s vaak niet te zien krijgt, terwijl oudere foto’s waar veel reacties op komen wel telkens bovenaan de tijdlijn staan. Instagram laat daarom in een blogbericht weten dat hiervoor een update komt. Nieuwe foto’s zullen voortaan prominenter bovenaan je tijdlijn staan.

Daarnaast vinden ook heel wat gebruikers het niet zo fijn dat hun tijdlijn plots automatisch refresht, en dat ze daardoor plots weer helemaal bovenaan de tijdlijn terecht komen. Daarom wordt een nieuwe knop geïntroduceerd. Je zult in de toekomst op deze ‘new posts’-knop moeten klikken als je wil dat de tijdlijn zich vernieuwt. En dus zal het niet langer automatisch gebeuren.

Wat werd er exact tien jaar geleden getweet door jouw volgers van vandaag?

Er verscheen eind vorige week een heel leuke tool op het internet: de Twitter-teletijdsmachine. Hoe zou je Twitter-tijdlijn er exact tien jaar geleden hebben uitgezien als je exact dezelfde personen volgde als vandaag? Wel, het kan, want een zekere Andy Biao lanceerde een link waarbij je deze Twitter-teletijdsmachine kunt ingaan. Klik gewoon op deze link en je ziet je ‘tijdlijn van tien jaar geleden’.

Doe zeker eens de test, best grappig om te zien hoe mensen op dat moment nog Twitter ontdekten en zich, toen nog, probeerden te beperken tot 140 tekens.

Lettertype aanpassen op WhatsApp

Deze functie heeft WhatsApp al een tijdje geleden ingevoerd, maar is nog bij velen onbekend. Daarom geven we je graag tot slot van dit blogbericht graag nog even volgende tip mee: wist je dat je op WhatsApp je berichten ook in het vetjes, cursief of doorstreept kunt zetten? Het enige wat je hoeft te doen is bepaalde symbolen voor of achter jouw boodschap zetten.

Om iets vetjes te zetten, plaats je *sterretjes* voor of achter je bericht. Wil je iets cursiefs zetten, dan typ je _underscores_ bij je boodschap. Toch maar een of meerdere woorden doorstrepen? Plaats dan een ~tilde~ voor en achter je bericht. Test het zeker eens uit!

Over de schrijver