Updates uit sociale medialand: Instagram wordt videokanaal en betalende groepen op Facebook
25 juni 2018 

Updates uit sociale medialand: Instagram wordt videokanaal en betalende groepen op Facebook

Het was hét nieuws deze week: er is een nieuwe videofunctie toegevoegd aan Instagram. Je herinnert je wel dat de lancering van Story’s of Verhalen op Instagram een klap in het gezicht van Snapchat was. Het is Instagram niet ontgaan dat YouTube enorm populair is, en met hun marketingstrategie “Wat werkt bij een ander, kunnen wij kopiëren”, hebben ze een nieuwe functie uitgerold: IGTV (Instagram TV). Instagram weet dat jongeren en jongvolwassenen bijna geen televisie meer kijken. Daaraan dankt YouTube ook z’n populariteit.

Filmpjes op IGTV mogen langer zijn dan een minuut en dat is opvallend, omdat filmpjes op Instagram tot nog toe amper een minuut mochten duren. Nog opvallend is dat alle filmpjes op IGTV verticaal moeten zijn. Film je toch horizontaal? Dan staat je filmpje ‘op zijn kop’ in IGTV. Je surft naar IGTV door in de Instagram-app rechtsboven op de ‘televisie’ te klikken.

Ook in de verhalenfunctie heeft Instagram een en ander aangepast: voortaan kun je een lijst maken met de meest hechte vrienden. Op die manier verschijnen de verhalen van de mensen die je het meest interesseren het eerst op je Instagram-tijdlijn.

Betalende groepen op Facebook

Facebook experimenteert met betalende groepen. In sommige groepen moest je al betalen om lid te zijn, maar dat verliep buiten Facebook om en dus zonder dat Facebook er zelf iets aan overhield. Via een nieuwe admin-support zullen groepsbeheerders voortaan via Facebook 5 tot 30 euro per maand kunnen vragen om lid te zijn van de groep. Het zou ook mogelijk worden om hulp-admins aan te stellen, op die manier hoeft een beheerder niet meer alles zelf te lezen.

Plannen van berichten op Facebook in een nieuw jasje

Als je een Facebookpagina beheert, dan kun je daarop berichten inplannen. Ideaal voor als je wil dat een post bijvoorbeeld ’s zondags online komt. Maar Facebook verandert al eens graag en deze week hebben ze beslist om de planningstool in een nieuw jasje te steken. Voortaan gebeurt het plannen niet meer via de blauwe ‘publiceren’-knop, maar via het pijltje naast de ‘Nu’.

Facebook heeft deze vernieuwing ingevoerd, om ‘het verhaal van je pagina’ meer in de spotlights te plaatsen. Voortaan kun je vanuit je tijdlijn ook rechtstreeks op je pagina-verhaal plaatsen, een vernieuwing die Facebook eerder al bij profielen doorvoerde.

Deze nieuwe lay-out om berichten in te plannen is nog niet bij elke pagina doorgevoerd.

Over de schrijver