Updates uit sociale medialand: meer inzage in jouw advertenties en videobellen via Instagram
02 juli 2018 

Updates uit sociale medialand: meer inzage in jouw advertenties en videobellen via Instagram

Facebookgebruikers kunnen voortaan zien welke advertenties er circuleren op de sociale netwerksite. Zoals je weet kunnen pagina’s ‘dark posts’ plaatsen. Dat zijn advertenties die gericht naar het doelpubliek worden gestuurd, maar die niet te zien zijn als surfers op de pagina terecht komen. Deze zogenaamde ‘dark posts’ zijn dus voortaan toch voor iedereen te zien, of je nu tot het doelpubliek hoort of niet.

Hoe dan? Ga naar de pagina met de Facebook-smartphone-app en tik rechtsboven op de ‘i’ van informatie.

Het is ook gewoon in de desktopversie van Facebook te zien:

Nu ook videobellen op Instagram

Het sociale netwerk Instagram strooit deze week met nieuwe functies. In ons blogbericht van vorige week vertelden we je nog dat Instagram met IGTV een videokanaal wil worden, net zoals YouTube. Ondertussen werd er alweer een nieuwe videofunctie gelanceerd: videobellen. Klik op het beginscherm van Instagram op het driehoekje rechtsboven en kies de persoon uit die je wil videobellen! Klik op de naam en klik rechtsboven op het cameraatje. Je kunt met maximum vier mensen tegelijk videobellen en je kunt gewoon verder blijven videobellen terwijl je de andere functies van Instagram gebruikt.

  

Facebook boost ‘het verhaal’, ook op pagina’s

Stories- of verhaalfuncties zijn enorm populair. Snapchat begon er ooit mee, maar ondertussen heeft Instagram deze populaire functie overgenomen. Facebook probeert ook al lang om Stories op zijn platform te stimuleren, maar dat lukte tot nog toe niet echt. Daarom steekt Facebook een tandje bij: voortaan kun je bij het maken van een statusupdate kiezen om iets op je tijdlijn, je verhaal of beiden te plaatsen. Je hoeft dus geen aparte handeling meer uit te voeren voor je iets op je Facebook-verhaal zet.

Niet enkel op je profiel trouwens, steeds meer pagina’s krijgen bij het maken van een statusupdate onderstaande scherm te zien.

Je kunt dus voortaan iets op je paginaverhaal plaatsen. Maar waar staan de ‘vroegere’ knoppen ‘foto/video toevoegen’, ‘poll maken’, ‘lijstje maken’, enzovoort voortaan? Wel, die vind je terug achter de drie puntjes die je ziet staan naast ‘notitie schrijven’.

En wist je dat je voortaan ook een Q&A (vraag en antwoord) kunt houden op je Facebookpagina? Klik daarvoor op V&A-knop en je bent vertrokken. Als je al de nieuwe lay-out hebt: je vindt deze nieuwe functie achter de drie puntjes. Pagina’s met de ‘oude lay out’ vinden deze nieuwe functie onder ‘meer weergeven’ als je een statusupdate plaatst. Alvast veel succes!

Over de schrijver