De digitale wijkagent: binnenkort ook in België?
22 februari 2018 

De digitale wijkagent: binnenkort ook in België?


Sinds maart 2017 is Joaquin Diez Requejoin actief als de eerste ‘digitale wijkagent‘ in Nederland. De digitale wijkagent is een nieuw soort wijkagent die luistert naar wat er online leeft en dan proactief in dialoog gaat. Naast het monitoren van sociale media is Joaquin ook actief op het ‘dark web’ en leest hij reacties op krantensites om te zien wat er leeft bij de inwoners van de stad. Die informatie wisselt hij dan uit met zijn collega-wijkagent.

Mensen maken op Facebookgroepen bijvoorbeeld meldingen van verdachte zaken.”, legt Joaquin uit, “Daarop anticiperen werkt veel sneller dan een officiële aanmelding, die soms pas de volgende dag bij ons binnenkomt.”

Digitaal wijkagent Joaquin Diez Requejo kun je op Twitter volgen. Hier geeft hij veel tips, bijvoorbeeld over veiligheid op computers, en reageert hij op meldingen van inwoners.

 

De politie ‘beter verbonden met wijk, web en wereld’

Maar niet enkel de digitale wijkagent is online actief. In Nederland zet de politie massaal in op sociale media; ook de wijkpolitie patrouilleert er op het internet, en je hebt er zelfs politievloggers. In een vorige video vertelde ik je al meer over deze vloggers. Van de ruim 3.400 wijkagenten zijn er ongeveer 2.200 met een Twitter-account.

Belangrijk aan online actief zijn, is dat de politie snel kan reageren op wat er speelt bij de mensen, sneller bij incidenten aanwezig kan zijn en een warm en behulpzaam gezicht geeft aan de politie op het internet.

Belgische politiezones op sociale media

Uit ons onderzoek naar sociale mediagebruik van lokale besturen ism VVSG, blijkt dat politiezones het hier niet meteen slecht doen. Hoewel de steden en gemeenten toch veel actiever zijn online dan de politiezones.

Bij politiezones is Twitter het populairste platform. 68% van de Vlaamse politiezones heeft een corporate Twitter account, 58% van de politiezones maakt ook effectief gebruik van hun Twitteraccount. Op Facebook heeft 64% een account, en gebruikt 46% deze account ook effectief. Er is bovendien een sterke toename van het gebruik van Instagram en Whatsapp bij de politiezones: één op vijf zones is actief op Whatsapp en/of Instagram.

Wij deden ook een mini bevraging op onze Facebookpagina: “Is jouw politiezone actief op sociale media en volg je hen?”. Dit leverde de volgende leuke en goede voorbeelden op:

Lokale politie Lokeren

 

Meer dan 9000 mensen volgen politiezone Lokeren op Facebook. De zone deelt meermaals per week een update over  hun werking en werkdag(en).

Links zie je een voorbeeld van zo’n update.

Dit zorgt ook enorm voor het positief imago van de politie want je inwoners weten waar je je als politie allemaal mee bezig houdt.

 

 

 

Politie Rupel wijkteam Hemiksem

Politiezone Rupel heeft zowel een Facebookpagina als een groep. Deze groep is van het wijkteam Hemiksem; inwoners kunnen er melding doen en de wijkagenten kunnen er zowel informatie delen als opdoen.

De groep telt bijna 2000 leden.

 

 

Politie Aarschot

Met de leuke posts over de werking scoort politiezone Aarschot bijna 5000 volgers op Facebook. Zo verwelkomen ze nieuwe collega’s ook online, en dat levert enthousiaste reacties op van hun volgers.

Ze zijn ook niet bang om hun ‘reviews’ aan te zetten en behalen een mooie 4,3 uit 5 sterren. Krijgen ze eens een slechte beoordeling, dan maken de vele positieve dat snel goed.

Politie HerKo

 

Ook de lokale politie Herent-Kortenberg is actief op Facebook met meer dan 2500 volgers. Ze posten over hun nieuw interventievoertuig, gevonden fietsen, snelheidscontroles en meer.

Bovendien houden ze ook een kindvriendelijke opendeurdag, en hiervoor maakten ze een evenement aan op Facebook. De reacties hierop waren enorm positief.

 

 

Over de schrijver