Blijft WhatsApp beschikbaar voor jouw smartphone?
11 januari 2019 

Blijft WhatsApp beschikbaar voor jouw smartphone?

Wat gebeurde er de voorbije week allemaal in WhatsAppland? Tijd voor enkele updates:

1. Boekhoudondersteuning via WhatsApp

Nederland staat op het vlak van sociale media voor op België.  In steeds meer sectoren worden deze kanalen ingezet. Zo ook in het boekhouden. Zo profileert David Muntinga zichzelf als boekhoudcoach. Ondernemers kunnen via WhatsApp boekhoudkundige vragen stellen. Meer lezen hierover doe je hier.

2. Blijft WhatsApp beschikbaar voor jouw smartphone?

WhatsApp gaf met een bericht op hun website aan niet meer te investeren in oudere WhatApp-versies. Zo is het sinds nieuwjaar niet meer mogelijk om WhatsApp volledig te gebruiken op de Nokia S40-reeks. Bovendien is het aftellen naar 1 februari 2020, want dan worden ook bepaalde versies van Android – ouder dan versie 2.3.7 – en iOS – 7 en ouder – niet meer ondersteund.

In eerste instantie zal het voor bezitters van oudere toestellen niet meer mogelijk zijn om een nieuwe account aan te maken via hun smartphone. Enkele andere functionaliteiten van de app zullen ook uitgeschakeld worden, zoals het bijhouden van je berichtengeschiedenis.

3. Live locatie delen op WhatsApp, hoe doe je dit?

Een populaire functie op WhatsApp is het delen van een live-locatie. Zo laat je de ontvanger(s) – je kan ook jouw locatie delen in een groep – weten waar je op dat moment bent. Maar hoe doe je dit?

  • Open een chat of groepsgesprek.
  • Druk op bijvoegen (+ op iPhone of paperclip-icoon op Android).
  • Druk op ‘Locatie’.
  • Druk op ‘Deel live locatie’. Kies ook hoelang je jouw wil locatie wil delen.

4. Persoonlijke stickers op WhatsApp

WhatsApp geeft sinds kort de mogelijkheid om locatie-stickers in te geven. Zo is de berichtenapp een bredere implementatie van de stickers aan het testen. In de praktijk wil dit zeggen dat je stickers kan plakken op afbeeldingen, video’s en GIF’s. Als je bijvoorbeeld een foto selecteert om naar je vrienden te versturen, verschijnt er bovenaan een emoji-knop.

Je kan kiezen tussen content-stickers (locatie en tijd), persoonlijke stickers en emoji’s. Vooral de zelfgemaakte stickers zijn interessant. Als je een sticker van iemand anders ontvangen hebt, kan je die met een sterretje aanvinken als favoriet. Hierna kan je de sticker zelf gebruiken om afbeeldingen, video’s en GIF’s te verfraaien.

Belangrijk: Om dit te kunnen doen moet je jouw WhatsApp updaten naar versie 2.19.10.21

5. Privé reageren op berichten

Na Android zal de optie om privé te reageren ook naar iOS komen. Deze functie was eerder al voor iOS beschikbaar voor gebruikers die wilden reageren op berichten in een groep die ze al verlaten hadden, maar nu wordt de optie overal beschikbaar.

Hoe werkt het?

Je klikt op een bericht waarop je wil reageren en je selecteert in het uitgevouwde menu dat je privé wil reageren op het bericht. Hierna wordt er automatisch een chat geopend met de afzender, waarin je het citaat kan zien. Op die manier reageer je dus op het bericht zonder dat anderen uit de groep meelezen.

6. Stiekem statussen bekijken op WhatsApp?

3D Touch is een  feature waarmee je een preview van een status op WhatsApp kan bekijken. Je duwt iets harder op een status. Zo zie je de inhoud zonder dat de afzender weet dat je gekeken hebt.

7. Steeds meer organisaties zijn bereikbaar via WhatsApp, en jouw organisatie?

Voila, je bent terug WhatsApp-to-date!

Wil je graag weten hoe WhatsApp werkt en wat de mogelijkheden hiervan zijn voor jouw organisatie? In Someflex, het online platform met Snackable videolessen sociale media, wordt alles hierover uitgelegd.

Over de schrijver