Op vakantie? Maar wat met jouw sociale mediakanalen?
28 juli 2017 

Op vakantie? Maar wat met jouw sociale mediakanalen?

Ons jaarlijks verlof staat voor de deur. Hoera! Tijd voor een digital detox! Toch kunnen we onze sociale mediakanalen niet ‘zomaar’ achterlaten. Facebook bijvoorbeeld beloont bedrijfspagina’s die regelmatig content posten door hen een groter bereik te geven. Wanneer we – door verlof – plots 2 weken niets meer posten, dan zal dit een invloed hebben op ons toekomstig bereik. Gelukkig bereiden we ons voor!

 

1. Contentkalender 

We hebben een contentkalender opgemaakt met belangrijke data en ‘top topicals’ waar we online op kunnen inhaken. Ook tijdens de vakantie blijft dit een belangrijke leidraad. Zo kunnen we zonder al te veel moeite inhaken en iets posten!

 

2. Berichten inplannen 

Wij werken met de monitoringtool OBI4wan om berichten te publiceren en in te plannen. We raden jou aan om het zelfde te doen. Hiervoor heb je geen betalende tool nodig.

Berichten op Facebook plan je rechtstreeks in op jouw Facebookpagina:

 

Voor Twitter en LinkedIn kan je werken met de gratis versie van Hootsuite. Hou er wel rekening mee dat een gratis versie maar beperkt toegang geeft tot een aantal kanalen die je hieraan kan koppelen. 

Plan dus in de vakantie op regelmatige basis berichten in op sociale media.

 

3. Opvolgen

Vakantie is vakantie. Dan verwachten we niet dat je met je werk bezig bent. Toch is het belangrijk om tijdens grote of ingrijpende gebeurtenissen – een aanslag, natuurramp …- jouw ingeplande berichten te checken. Soms stroken die berichten niet met de algemene teneur die dan leeft bij bevolking. Hou hier dus rekening mee! 

 

4. Communiceer dat je in verlof bent 

Mensen verwachten niet dat je op hun bericht antwoordt … als ze weten dat je op vakantie bent. Zorg dat dit duidelijk op jouw website en sociale mediakanalen vermeld staat. Dit geldt vooral voor bedrijven of organisaties waarbij werknemers in collectief verlof gaan.

 

Wat met leuke relevante content die je ziet passeren? 

We kunnen jou niet verplichten om tijdens je vakantie actief in te zetten op sociale media. Maar we raden aan om  – als je iets relevant ziet om te posten – hier niet mee te wachten tot na jouw verlof.

Wanneer je organisatie collectief gesloten is kan je in de post vermelden dat je ‘even uit verlof komt’ om dit relevant bericht te delen. Wanneer je collega’s hebt die werken, stuur hen het ‘te posten bericht’ door.

 

Geniet vooral van jouw vakantie. Dit gaan wij ook doen!

Op 16 augustus zijn wij fysiek terug maar tijdens de vakantie zal je ons ook zien passeren op sociale media! Ciao! Adios!

Over de schrijver