Livestream! De trend van 2016 en zo doe je mee:
23 juli 2016 
in Nieuws

Livestream! De trend van 2016 en zo doe je mee:

We zien het steeds vaker en vaker terugkomen, en met een reden: live streaming is een van dé grote trends van 2016. Alvorens je vol enthousiasme naar je camera grijpt, laat ons eerst even een kleine introductie geven. Wat is het, waarvoor kan je het gebruiken en hoe doe je dat dan? Lees er hier alles over.

Wat is live streaming?

De naam zegt het al: bij live streaming zend je realtime videobeelden uit naar wie je maar wenst. Meestal is dat op een openbaar platform, zodat iedereen kan meekijken. Het is een snelle manier om (veel) informatie naar verschillende kijkers op hetzelfde moment te verspreiden, het kost weinig moeite en het is nog eens gratis ook. Daarbij kan je live feedback ontvangen, meestal in de comments onderaan je video.

Hoe doe je dat?

Uiteraard zijn er verschillende apps en websites die je in staat stellen je beelden naar een breed publiek te sturen.Het lijstje gaat wel even door, maar wij sommen de meest bekende hier even op.

Facebook Live

Onze persoonlijke aanrader is Facebook Live. Sinds 7 april kan je ook rechtstreeks via Facebook live video uitzenden. Logisch eigenlijk, het meest populaire sociale mediakanaal kon natuurlijk niet lang achterblijven met deze trend. Wat uniek is aan Facebook is dat als je live uitzendt, je die video achteraf op je profiel kan laten staan en herbekijken. En of het moeilijk om mee te werken is? Helemaal niet. Je kan klikken op ‘deel een livevideo’ als je je status wil updaten. 

Periscope

Periscope is het officiële livekanaal van Twitter. Als je dus veel followers hebt op Twitter, kan je best deze app gebruiken in plaats van een andere. Het enige nadeel is dat je je livevideo tot 24 uur na de uitzending kan herbekijken, daarna niet meer.

Snapchat

Snapchat is niet écht een livestream app, aangezien je altijd maar enkele seconden kan filmen. Je kan die minivideos opslaan op je verhaal waardoor je ze kan herbekijken, maar ook daar verdwijnen ze na 24 uur.

Snapchat staat erom bekend een veel jonger publiek te hebben dan de rest, dus deze app raden we absoluut aan voor organisaties die zich actief richten tot jongeren.

Meerkat

Leuk weetje: we geven deze app mee omdat het de eerste bekende app is die begon met de livetrend. Maar sinds de lancering van Periscope en Facebook Live is Meerkat alsmaar stiller en stiller geworden op het web, en de laatste tijd hoor je er bijna niets meer van. Er wordt gefluisterd dat ze de strijd opgegeven hebben, wetende dat ze nooit kunnen winnen tegen sociale mediagiganten Facebook en Twitter. Misschien begrijpelijk.

Youtube

Ook met Youtube kan je een evenement live streamen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Eerst moet je de ‘live-functie.’ op je kanaal inschakelen. Controleer of je kanaal is geverifieerd en een goede reputatie heeft. Dan kan je live evenementen inschakelen via Creator Studio > Live Streaming. Wanneer Live is ingeschakeld, kan je op twee manieren live streaming op YouTube starten. Nu is er ook een eenvoudige en snelle manier om te beginnen met streamen: stuur je content op en Youtube start en stopt automatisch de stream voor jou. Je kan ook een live evenement plannen. Je vindt alle info hier.

Enkele tips:

Misschien was je al van plan om aan de slag te gaan of ben je nu helemaal overtuigd? Hou deze tips in het achterhoofd:

1. Zorg voor goede wifi

Het klinkt logisch paar probeer er wel rekening mee te houden. Hoe beter je wifi, hoe beter je beeld- en geluidskwaliteit (gebruik ook wifi want live streamen gebruikt veel data waardoor het niet aangeraden is dit via 3G of 4G te doen).

2. Kondig je uitzending aan

Niets zo jammer als iets livestreamen en niemand die op de hoogte is. Maak genoeg reclame op voorhand zodat je zeker bent dat je genoeg kijkers hebt. Maak duidelijk om hoe laat je live gaat en waarover het zal gaan, schrijf een leuk en wervend tekstje. En als je écht wil mikken op veel kijkers, kan je zelfs overwegen om te adverteren bij je gewenste doelgroep.

3. Let op je timing

Facebook geeft zelf als tip om minstens 10 minuten te streamen. Hoe langer je online bent, hoe meer mensen je tegenkomen in hun feed en hoe groter de kans dat ze blijven plakken. Je ziet telkens hoeveel mensen aan het kijken zijn, en dat werkt als een sneeuwbaleffect. Aan de andere kant moet je het natuurlijk wel levendig en

boeiend houden. Je kan op Facebook tot 90 minuten aan één stuk live uitzenden.

Voorbeelden

Zin om aan de slag te gaan, maar zie je niet direct waar je livevideo kan inschakelen? Wij hebben alvast volgende ideeën:

1. Live-uitzendingen van seminaries of sprekers

Wanneer je (gratis) events organiseert die makkelijk te filmen zijn, zoals een debat, een voorstelling van nieuwe bouwplannen of een interessante gastspreker die komt spreken, kan je altijd eens experimenteren met live video. Zo kan je publiek ook vanuit hun zetel thuis volgen. Het is ook de ideale oplossing wanneer de ruimte in kwestie te klein is. Verschillende universiteiten in het binnen-en buitenland geven al les op die manier.

2. Openbare gemeenteraad

Ook voor de gemeenteraad is live streaming perfect. We zien dit al in verschillende lokale besturen. De gemeenteraad van Oostende is live te volgen via Youtube.

Ze hebben er zelfs een apart kanaal voor, Je ziet het hier Je kan zelfs nog een stapje verder gaan. Als je wilt dat je kijkers ook hun zegje moeten kunnen doen, kan je

iemand verantwoordelijk stellen om de vragen in de comments luidop voor te lezen. Zo komt de input van twee kanten!

3. Persconferentie

Als politiezone bijvoorbeeld kan het een supermakkelijke tool zijn om na een bepaalde gebeurtenis snel kleine persconferenties te geven. Net zoals bij een echte persconferentie hoef je niet op alle vragen te antwoorden, maar je kan dat wel doen, ook hier dankzij de comments onder aan de video.

4. Sfeerbeelden bij event

Zend eens live uit van op een opendeurdag op het OCMW, de jaarmarkt op het dorpsplein, de inhuldiging van het nieuwe stadhuis, De mogelijkheden zijn eindeloos.

5. Interview

Ook voor lokale politici lijkt het ons een geschikte toepassing, voor de verkiezingen bijvoorbeeld kan je als kijker vragen stellen in de comments die dan live beantwoord worden. Of je kan een interessante persoonlijkheid uit de gemeente eens uitnodigen voor een leuk gesprek dat daarna gretig gedeeld kan worden op sociale media. Het is belangrijk dat je dit interview goed op voorhand aankondigt, en je kan vragen of mensen hun vragen op voorhand willen doorsturen.

6. Infomoment met vragenstelronde

Wanneer je als bestuur een nieuwe maatregel of beleidstoepassing invoert, een nieuwe dienst in het gemeentehuis lanceert een nieuwe website of app lanceert kan je live video evengoed benutten. Je kan eerst de nieuwe situatie uitleggen en daarna een vragenstel ronde organiseren. Ook hier kan je verzoeken om eventuele vragen op voorhand door te sturen zodat je zeker bent dat je live kan antwoorden. Natuurlijk kan je dat altijd ondersteunen met een aankondiging in het gemeenteblad, de website, sociale media, een brief,

7. Leuke content

Geef eens een rondleiding van je organisatie! Je kan eens ondgaan bij iedereen en kijken waar ze mee bezig zijn. Zo zien ze je live aan het werk en dat kan je opslaan als video. Het geeft een realistisch sfeerbeeld en het is leuke content om achteraf nog eens te delen. Hebben jullie al ervaring met live video? Wat zenden jullie zoal uit? Of hebben jullie nog ideeën voor in de toekomst die hier nog niet bijstaan? Laat het ons weten en dan vullen we ons lijstje graag aan.

Hebben jullie al ervaring met live video? Wat zenden jullie zoal uit? Of hebben jullie nog ideeën voor in de toekomst die hier nog niet bijstaan? Laat het ons weten en dan vullen we ons lijstje graag aan.

Over de schrijver