Instagram Tips & Tricks

Picture or it didn’t happen. Het motto van Instagram, zowat de populairste visuele applicatie van deze tijd. Een goudmijn voor bloggers en bedrijven, maar heeft het ook voor jouw stad of gemeente een meerwaarde? Ongetwijfeld!

Hoe pak je je gemeentelijke of stedelijke Instagram-account dan aan?

Eerst en vooral is het belangrijk na te denken over een duidelijke en simpele naam. Zo zijn er bijvoorbeeld  @iamsterdam , @stad_antwerpen , @stadkortrijk en veel meer. Hou het dus vooral eenvoudig en vanzelfsprekend. Mensen moeten je gemakkelijk kunnen vinden!

Hierna kan je enkele accounts zelf volgen. Zorg dat je op voorhand de tijd neemt om je doelgroep goed te begrijpen en te weten welke personen jij kan volgen om het online gebeuren van je stad te bekijken. Zijn er inwoners die vaak foto’s plaatsen van je stad en zijn leuke plekjes? Volg hen zeker!

Content

Tijd voor je eerste foto! Op Instagram kan het leuk zijn om foto’s van je stad te posten of reposten. Reposten doe je wanneer andere mensen op Instagram een foto van je stad posten en je diezelfde foto op jouw pagina post. Vaak gebeurt dit aan de hand van hashtags. Wanneer mensen deze hashtag dan gebruiken, geven ze je toestemming hun foto te reposten.

Zelf kan je leuke acties of events in de kijker zetten of af en toe een toepasselijke quote posten. Houd hier ook zeker feestdagen en dergelijke in de gaten en wens je volgers een fijne dag!

Insider tip: Zorg dat je niet altijd foto’s repost, maar zelf ook leuke foto’s van je stad post. Zet de ‘onbekende pareltjes’ in de kijker, want zo kan je vaak anderen aansporen daar ook hun fototalenten de vrije loop te laten!

Filters

Op Instagram worden enkel de meest perfecte foto’s geplaatst. Elke foto die gepost wordt, wordt zorgvuldig uitgekozen en bewerkt met behulp van filters. Vaak 1, soms 2 en af en toe zelfs heel veel filters. De eenvoudigste manier is om je foto’s in Instagram zelf te bewerken, maar de meeste mensen gebruiken hiervoor andere applicaties. Veel applicaties zijn speciaal ontworpen voor het bewerken van foto’s. Een populair voorbeeld is VSCOCam. In deze app kan je in hoge kwaliteit bewerken en opslaan. Bovendien beschikt de app over heel wat gratis filters.

Insider tip: In VSCO Cam zitten veel gratis filters verstopt onder de betalende. Kijk zeker eens naar de betalende filters, je zal er zeker enkele gratis filters tegenkomen die niet standaard in de app worden meegegeven!

Hashtags / caption

Bij je foto hoort natuurlijk een leuk tekstje en één of meerdere hashtags. Denk hier aan iets origineels en integreer ook zeker humor in je post.

Creëer een originele hashtag van je stad, hou het eenvoudig en overzichtelijk. Zoek een hashtag die mensen natuurlijk gebruiken. Bijvoorbeeld #roeselare .

Insider tip: Vaak worden op Instagram foto’s van een stad geplaatst met ‘ig’ voorop in de hashtag. Dit staat voor ‘Instagram’. Zoek dus zeker op de hashtag #ig + je stad. Bijvoorbeeld #igroeselare. Wordt deze al gebruikt? Stimuleer dan zeker het gebruik ervan door deze zelf voortaan te posten.

Insider tip n°2: Geef ook altijd zeker je locatie aan bij een foto, zo zet je je stad of gemeente extra in de kijker en kunnen mensen die zoeken op locatie bij jou terechtkomen!

Hoe vaak posten?

Op Instagram wordt vaak dagelijks of meermaals per dag gepost. Zorg hier voor regelmaat en denk na over wat jouw doelgroep prefereert.

Insider tip: Om echt veel bereik te krijgen via Instagram, wordt aangeraden dagelijks te posten. Vergeet zeker geen belangrijke dagen of momenten en kies een uur uit waar de meeste van je volgers beschikbaar zijn.

Inplannen

Instagram is één van de enige applicaties die niet toelaat rechtstreeks in te plannen. Via Hootsuite kan je je posts wel inplannen, maar deze worden niet automatisch gepost. Je krijgt op het moment dat je hebt ingepland een melding. Wanneer je daarop klikt, wordt de tekst automatisch gekopieerd en je foto in je filmrol geplaatst. Dat zorgt ervoor dat je makkelijk kan posten in Instagram.

Insider tip: Er zijn veel applicaties zoals Hootsuite op de markt, maar deze steekt er bovenuit aangezien je op deze applicatie ook andere sociale media-accounts kan inplannen.

Ben jij al actief op Instagram als stad of gemeente? Laat het ons zeker weten!

Over de schrijver