Zijn jouw kinderen ook verslaafd aan Snapchat? De kans is groot, want deze berichtenapp is enorm populair bij kinderen en jongeren!
Wekelijks spenderen ze ettelijke uren op Snapchat. Geen uur gaat voorbij of er komt een nieuw tekstbericht, een nieuwe foto of video binnen op hun smartphone. Daarna zie je hen foto’s en video’s maken – inclusief duckface – en na het toevoegen van filters en effecten versturen ze die naar hun eigen online ‘vrienden’ om daarna te roepen: “Yes ik heb al 20 Snapstreaks”
Snapwat?
Juist… als ouder ben je niet mee met het jargon op Snapchat. Je ben actief op sociale media, maar Snapchat is een app die je niet of nauwelijks kent. Je weet niet hoe het werkt, en/of wat jouw dochter of zoon er allemaal uitspookt.
Een kind kun je waarschuwen voor de gevolgen van het verkeer, maar moeilijker wordt het om hen te waarschuwen voor de ‘risico’s’ van een sociale media app zoals Snapchat. Zeker als je niet weet hoe de app werkt en wat de app allemaal kan. We maakten er een online video van 45 minuten over, waarin je de basis van Snapchat leert kennen, specifiek voor ouders. Hier vind je er meer info over. Ondertussen geven we je alvast 3 tips!
3 Tips voor ouders
1. Zorg dat je voldoende kennis hebt over de app
Pas als je als ouder weet hoe Snapchat werkt, kun je jouw kind advies geven over hoe ze op een veilige manier kunnen omgaan met Snapchat. Laat je kinderen je dus eens wegwijs maken door de app.
2. Ga het gesprek met je kind aan over social media, maar doe dat op een open manier
Je wil als ouder jouw kind beschermen, ook op sociale media. Maar zorg ervoor dat dit op een niet te controlerende manier overkomt. Wanneer je oprechte interesse toont in wat jouw kind doet op sociale media, dan zal die zich niet gecontroleerd of geviseerd voelen en ook vertellen wat ze online uitspoken – het logo van Snapchat is een spook trouwens – en met wie.
3. Communiceer niet enkel: ‘Sociale media is gevaarlijks’
Sociale media kent -net zoals zoveel dingen- zijn gevaren, maar focus vooral op het positieve van sociale media. Sociale media biedt kinderen en jongeren ongekende mogelijkheden van delen, en in het creëren van sociaal contact. Je kind/kinderen vertellen dat sociale media gevaarlijk zijn, of ze toegang tot de app verbieden, lost niks op. Denk maar aan het verboden-vrucht-effect’: juist wanneer iets verboden is, is het aantrekkelijk.
Wil jij als ouder meer weten over Snapchat en jouw kinderen helpen om Snapchat op een veilige manier te gebruiken? Hier vind je meer info over onze online video waarin we in 45 minuten uitleggen wat je moet weten over Snapchat.