Als je onze vorige blogs gelezen hebt, dan weet je waarschijnlijk al dat Facebook op vlak van advertising verschillende mogelijkheden biedt. Of je het liever informatief of eerder wervend aanpakt, er is voor ieder wat wils. Maar als medewerker van een lokaal bestuur heb je misschien het gevoel dat het toch niet echt nodig is. Of heb je misschien geen idee wat je ermee kan doen? Voor jou verzamelden we 6 zaken waar je als lokaal bestuur ongetwijfeld mee in contact komt, en waar je Facebook advertising voor kan inschakelen.
1. Laat weten dat je actief bent op Facebook.
Niets is zo jammer dan dat je veel moeite in je sociale kanalen steekt en dat mensen het niet eens weten. Veel inwoners van een gemeente beseffen allicht niet dat hun gemeente relevante informatie op Facebook plaats. Of sympathisanten van een lokale politicus of partij beseffen misschien ook niet dat ze veel te weten kunnen komen door te volgen? Het kan geen kwaad om te laten weten dat je aanwezig bent op het grootste sociale netwerk. En dat kan perfect door te adverteren. Hoe pak je dat aan? Kijk bij je Facebook Statistieken wie je grootste doelgroep is. Komt dat ongeveer overeen met de doelgroep die je voor ogen hebt? Richt je advertenties da, naar mensen met dezelfde eigenschappen als de mensen die je pagina nu al leuk vinden.
2. Citymarketing
Bij citymarketing denk je al snel aan de klassieke communicatiemiddelen: als je een groot budget heb ga je misschien voor een reportage op de lokale tv-zender, als je minder geld heb kies je misschien voor een brochure of een advertentie in een tijdschrift. Maar voor beide gevallen is Facebook advertising eigenlijk perfect geschikt! Je kan creatieve advertenties maken om de gekende troeven van je stad in de verf te zetten, of juist de onbekende plekjes van je gezellige gemeente in de spotlights plaatsen.
Hoe je dat doet, bepaal je volledig zelf. Hou je een blog bij waar je zo nu en dan leuke uitstapjes plaatst? Dan maak je best een ad waar je verwijst naar je blog. Of je promoot een blogbericht dat je eens gedeeld hebt.. Maar je kan ook een fotocarrousel tonen met de meest charmante locaties die je stad te bieden heeft, of een video waarin je mensen interviewt die zeggen wat juist zo leuk is aan jouw stad of gemeente.
3. Je evenement promoten.
Of het nu een opendeurdag in het gemeentehuis is, een workshop van de jeugdbeweging of een debatavond voor de mensen die geïnteresseerd zijn in politiek, je kan voor praktisch elk evenement adverteren op Facebook.
Op welke manier kan je dat doen?
- je kan een Facebookeventpagina aanmaken en promoten
- je kan een infobericht vanop je website delen en promoten
- je kan een leuke reactie van iemand die vorige keer op je evenement was in een leuke visual gieten.
- je kan een video maken met sfeerbeelden van vorige jaren
Get creative en vergeet niet te targeten op de mensen die je graag ziet verschijnen op je event.
4. Wijzigingen in je beleid bekendmaken
De dag van de afvalophaling verandert, je jaarkalender is bekend, het gemeentehuis heeft nieuwe openingsuren, … Dingen veranderen soms, en dat is normaal. Dat wordt niet altijd geapprecieerd, en dat is ook normaal. Als je mensen op de hoogte brengt van een verandering, dan wordt dat in het algemeen beter ontvangen dan wanneer ze op een onaangename manier verrast worden. Adverteren kan op die manier dus je goodwill en betrokkenheid tonen.
Let op: Natuurlijk zijn dit aankondigen die je niet direct ‘iets opbrengen’. Je advertentie draagt positief bij aan je dienstverlening, maar je krijgt dat budget er niet rechtstreeks terug uit. Houd dus in het achterhoofd dat je niet voor elke verandering moet adverteren. Maak voor jezelf de volgende berekening: zou je voor deze mededeling normaal drukwerk laten maken? Probeer dan eens (een deel van) je drukwerk te vervangen door een advertentie.
5. Je inwoners meer betrekken
Meer dan ooit kan je je dorpsgenoten op een simpele manier betrekken in je plannen. Sociale media is daarvoor hét middel bij uitstek.
Enkele concrete voorbeelden:
- je kan bij een groot publiek bekend maken dat je de gemeenteraad live uitzendt
- je kan laten weten dat jullie op zoek zijn naar inwoners die aan een focusgroep willen deelnemen
- je kan mensen vragen mee te doen aan je tevredenheidsonderzoek
Het voordeel is hier opnieuw dat je specifiek kan targeten; zoek je jongeren om een app of nieuwe website te testen? Dan kan je targeten op 15 tot 26 jarigen. Het nadeel is ook hier dat het niet gratis is, terwijl een normale post dat wel is. Maak ook hier de afweging die je bij puntje 4 zou maken: zou je het normaal communiceren op een andere manier die niet gratis is?
6. Op zoek gaan naar nieuwe werknemers
Als je denkt aan een job zoeken of aanbieden via sociale media, dan denk je waarschijnlijk aan LinkedIn. En terecht, want daar zitten talloze bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar goede nieuwe werkkrachten. Maar nog niet alle potentiële werknemers zitten op LinkedIn. Facebook is in België (en daarbuiten) nog altijd veel populairder dan LinkedIn.
Op Facebook kan je snel en makkelijk een advertentie maken voor één of meerdere vacatures die je graag ingevuld ziet. Je kan specifiek selecteren naar het type mensen die je zoekt, bijvoorbeeld
- mensen die aan een bepaalde richting gestudeerd hebben
- mensen die afkomstig zijn uit een specifieke regio
- mensen iets afweten van of geïnteresseerd zijn in bepaalde onderwerpen.
Handig!
Vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het ons weten. Als jullie aan de slag zijn gegaan met één van bovenstaande tips, dan zien we het natuurlijk ook graag. Veel succes!