Evenementen monitoren: Koningsdag

Het bezoek van de koninklijke familie aan Groningen en het vieren van Koningsdag was in Nederland een fantastisch feest. Tot in de middag bezochten ruim 40.000 mensen de binnenstad. Zij volgden het koninklijk bezoek langs de route of via schermen in de binnenstad en bezochten de Vrijmarkt. Ook collega Anissa was erbij, zij monitorde samen met gemeente Groningen en collega Alette het evenement.

Omgevingsanalyses maken in de NewsRoom van gemeente Groningen

De NewsRoom, een plek binnen de organisatie waar continu wordt gemonitord naar wat er over de organisatie wordt gezegd, en om daar indien nodig snel op te kunnen reageren. Dit is een van de nieuwste ontwikkelingen bij steden en gemeenten om ‘buiten naar binnen’ te halen.

Op sociale media en nieuwsmedia klinken tijdens een evenement (of incident) vragen en emoties. Met een omgevingsanalyse uit een monitoringstool zoals OBI4wan kun je als organisatie deze eenvoudig naar binnenhalen. Ook gemeente Groningen monitort vanuit een NewsRoom. We bezorgden de gemeente telkens een omgevingsanalyse om 8u, 9u, 10u, 14u, 18u en 24u.

Gemeente, organisatie en hulpdiensten concluderen dat de zorgvuldige voorbereidingen hebben geleid tot een gezellig en veilig feest. Tijdens het koninklijk bezoek zijn er geen ernstige incidenten of noemenswaardige demonstraties geweest.

De koninklijke familie nam uitgebreid de tijd om de bezoekers langs de route de hand te schudden en hier en daar een praatje te maken. Koningin Maxima noemde Groningen ‘echt een coole stad’. De sfeer in de stad was hartverwarmend.

Koningsdag Omgevings analyse

 

 

Over de schrijver