Ben je zeker dat je een negatieve reactie wil posten op Instagram?
10 juli 2019 
in Nieuws

Ben je zeker dat je een negatieve reactie wil posten op Instagram?

Elke week geven we graag nieuws en updates uit sociale medialand. We beginnen met nieuws over Instagram die met een nieuwe knop cyberpesten willen tegengaan.

1. Instagram introduceert suggestie tegen cyberpesten

Om cyberpestgedrag te bekampen, doet Instagram voortaan beroep op uw ‘gemoedsrust’. Voor je een negatieve reactie post op een foto of video op Instagram zal de app vragen: ‘ben je zeker?’ Hiermee hoopt Instagram dat mensen zich ‘last minute’ bedenken voor ze een negatieve reactie plaatsen.

Bron Instagram

Om te beoordelen of een bepaald bericht kwetsend is, wordt artificiële intelligentie ingezet. Die AI vergelijkt nieuwe berichten met eerdere die door gebruikers zijn gerapporteerd. Detecteert het systeem een mogelijk probleem, dan krijgt de gebruiker de melding ‘Ben je zeker dat je dit wilt posten?’, met de mogelijkheid om door te klikken voor meer uitleg.

Deze functie wordt momenteel getest bij sommige Engelstalige gebruikers. Een test zal uitwijzen of deze functie wereldwijd wordt uitgerold.

Volgens een blogbericht van Adam Mosseri, de verantwoordelijke voor Instagram bij moederbedrijf Facebook, werkt deze ­aanpak: ‘We hebben ontdekt dat sommige mensen hun commentaar weer weghalen en iets ­minder kwetsends delen als ze de kans hebben gehad om even na te ­denken’.

Wat vind je van deze functie? 

2. Donald Trump kan geen volgers meer blokkeren op Twitter

De Amerikaanse president Trump mag zijn volgers op Twitter niet blokkeren. Dit heeft een federale rechter bepaald. De rechter bekrachtigde daarmee een eerder vonnis van een lagere rechtbank, waartegen Trump in beroep was gegaan.

De federale rechter beriep zich op het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet. Daaruit vloeit voort dat wie een openbare functie bekleedt en daarbij sociale media inzet, niemand mag blokkeren, aangezien dat een beperking van de vrijheid van meningsuiting is.

Trump heeft bijna 62 miljoen volgers en zijn Twitter-account gebruikt hij nadrukkelijk om zijn agenda te promoten en om zijn critici aan te vallen. Zeven geblokkeerde twitteraars hadden hem aangeklaagd, ondersteund door de Knight First Amendment Institute van de Columbia-universiteit.

Zoals je leest, veranderen sociale media heel snel en is het niet altijd makkelijk om bij te blijven. Met Someflex, het online leerplatform sociale media, blijf je steeds up-to-date aan de hand van snackable videolessen van 3 minuten. Je leert niet alleen de knoppen kennen, maar krijgt ook strategie en heel veel inspiratie. Neem zeker een kijkje of Someflex iets voor jou is.

Over de schrijver