Waarom video's maken voor op sociale media een goed idee is
03 mei 2019 

Waarom video's maken voor op sociale media een goed idee is

Wie al eens surft op de sociale mediakanalen, kan er niet aan ontsnappen: overal zie je video’s verschijnen. Video’s doen het goed op sociale media: ze vallen op en ze worden vaak bevoordeeld in de algoritmes. En het leuke is: dit is niet voorbehouden voor de ‘happy few’. Iedereen met een smartphone kan kwaliteitsvolle video’s maken voor op sociale media.

Waarom video op sociale media?

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Het mag dan al een oud gezegde zijn, in onze huidige beeldcultuur slaat het meer dan de nagel op de kop. Ellenlange teksten, dat is iets dat stilaan tot de geschiedenis behoort. Sociale mediagebruikers lezen deze lange teksten niet meer.

Wil je een wat langere boodschap duidelijk maken, dan grijp je het best naar een video.

Het opent meteen ook perspectieven naar een nieuwe doelgroep. De jongeren, die tot voor kort zo moeilijk te bereiken waren, of zij die al langer weigeren lange teksten te lezen, kun je nu eenvoudig bereiken met een korte video. Je boodschap raakte nog nooit zo snel verspreid.

Een laatste reden om voor video te kiezen op sociale media is de authenticiteit. De gebruikers van sociale media houden van authentieke verhalen. Met een video kun je als geen ander authentiek overkomen. Zonder tierlantijntjes, zonder effecten, gewoon jij die spreekt tegen de volgers en fans op sociale media. Kan het authentieker?  Via video ga je echt de interactie aan met jouw doelgroep! 

Video op sociale media… een zware investering? Nee!

Iedereen lijkt overtuigd dat inzetten van video op sociale media een goed idee is. Maar een vaak gehoord argument tegen video is de kostprijs. Videocamera’s en montageprogramma’s kosten allemaal veel geld, klinkt het.

Dat klopt, maar vandaag de dag heb je lang geen professionele camera of duur montageprogramma meer nodig om kwaliteitsvolle video te maken op smartphone. De camera’s op de nieuwste smartphones zijn uitmuntend van kwaliteit. De producenten van smartphones willen elkaar elk jaar weer aftroeven door met de beste camera naar buiten te komen. 4K, 5K, de K’s vliegen je elk jaar om de oren bij de voorstelling van de nieuwste toestellen.

Als je vandaag een filmpje maakt met je smartphone en je bekijkt het vervolgens op je televisietoestel, dan is die kwaliteit even hoog als met een professioneel opnametoestel. Dus, waarom nog investeren in dure camera’s, als je al een kwaliteitsvol toestel op zak hebt? Video maken was nog nooit zo eenvoudig!

Hetzelfde met de montageprogramma’s. Je kunt vandaag inderdaad nog altijd heel dure programma’s kopen om te monteren, maar het internet staat vol met gratis apps om je video’s aan elkaar te plakken. En gelukkig maar, want monteren, daar kun je tegenwoordig niet meer onderuit. Je plaatst op zijn minst het best ondertitels onder je video. Wist je dat 85 procent van de kijkers van video op sociale media zonder klank kijkt? 

Wil je graag meer leren hoe je video’s maakt met jouw smartphone? Op dinsdag 21 mei geef ik hierover een online expertsessie. Hoe film je? Waar let je best op? Wat zijn geschikte apps om snel en makkelijk te monteren?

Over de schrijver