Updates uit sociale medialand: nieuwe functies voor YouTube en paniek rond een meme-verbod
23 oktober 2018 
in Nieuws

Updates uit sociale medialand: nieuwe functies voor YouTube en paniek rond een meme-verbod

Tijd voor onze wekelijkse updates uit sociale medialand. De updates worden vandaag vooral gekleurd door YouTube.

YouTube kondigt een aantal nieuwe functies aan

YouTube staat niet meteen bekend om zijn meest transparante communicatie als het rond vernieuwingen gaat. Daar wil de CEO nu verandering in brengen en meteen kondigde ze een aantal wijzigingen aan voor in 2019. Zo wijzigt de ‘Creator Studio’ van naam naar ‘YouTube Studio’.

Ook belangrijk is dat het weer wat gemakkelijker wordt om te ‘verdienen’ aan je filmpjes. Heel bekende YouTubers kunnen zoals bekend een centje bijverdienen aan hun filmpjes. Alleen… Daarvoor moeten ze 100.000 abonnees hebben. Dat wordt volgend jaar verlaagd naar 50.000. Een pak eenvoudiger dus om een centje bij te verdienen aan YouTube.

Toch leert de ondervinding dat een kanaal met veel abonnees opbouwen niet zo simpel is. Onze collega Bart is al anderhalf jaar bezig met het stevig uitbouwen van zijn kanaal, maar strandt voorlopig op 556 abonnees. Nog een weg te gaan dus voor hij in het ‘Membership Feature’-programma kan stappen.

Een laatste nieuwigheid die YouTube zal introduceren is de ‘première’-functie, die we eerder al kenden van Facebook. Je kunt vanaf volgend jaar een vooraf opgenomen video inplannen als ware het een live video.

Paniek rond nieuwe auteursrechtenwet: komt er een verbod op memes?

Er heerst bij de internetwereld paniek rond de toekomst van memes. Er komt een nieuwe auteursrechtenwet op ons af in Europa, en daarin wordt onder meer opgenomen dat memes niet langer zomaar gepubliceerd mogen worden. Memes zijn screenshots van bekende tv-programma’s of films of gewoon bekende foto’s, waar dan een grappige tekst op gezet wordt. Die foto’s zijn natuurlijk bestaande foto’s en strikt genomen in strijd met het auteursrecht.

Dat wil de Europese Unie binnenkort ook in die zin meenemen in de nieuwe wet. En net dat klaagt YouTube aan. Zij protesteren fel tegen de toekomstige meme-ban. Daarom gaan we, nu we nog kunnen, vlug een meme met je delen. Misschien een idee om het vandaag ook eens op een van jouw sociale mediakanalen te doen?

Beveilig je WhatsApp voortaan met vingerafdruk

WhatsApp werkt aan een aantal nieuwigheden voor zijn versie op iOS (iPhone), zoals bijvoorbeeld een ‘dark mode’. Daar zou nu nog een nieuwe functie aan toegevoegd worden: beveiliging via vingerafdruk en/of gezichtsherkenning. Zoals bekend heeft iPhone al jaren een vingerafdrukscanner op zijn iPhones zitten en op de nieuwste versies zelfs een gezichtsherkenningsfunctie.

Die beveiligingsfuncties zouden nu ook doorgetrokken worden naar WhatsApp zelf. Wil je in de toekomst WhatsApp openen? Dan zal het mogelijk worden om er bijvoorbeeld vingerafdrukherkenning aan toe te voegen. Een beetje zoals je de app van je bank openen bijvoorbeeld. Ideaal voor wie zijn WhatsApp-berichtjes bijvoorbeeld wil beschermen tegen té nieuwsgierige collega’s… of partners bijvoorbeeld.

Over de schrijver