Krijgen we binnenkort advertenties te zien in WhatsApp?
13 juli 2018 

Krijgen we binnenkort advertenties te zien in WhatsApp?

De voorbije week gebeurde er heel wat in WhatsAppland. We delen graag wat updates met jou:

1. WhatsApp-groepen waarbij alleen beheerders berichten kunnen sturen

WhatsApp heeft een functie van de berichtendienst ‘Telegram’ overgenomen. Daarin kunnen beheerders een groep aanmaken waarin alleen zij berichten kunnen sturen naar iedereen in de groep. Wie geen beheerder is kan alleen berichten ontvangen en niet sturen – of hoogstens met een like-achtige knop reageren.

Dit zou handig zijn voor interne communicatie van bedrijven en organisaties, zonder dat er reacties op een bericht moet komen. Meer hierover lees je hier. 

Hoe doe je dit?

  1. Ga naar de aangemaakte groep of maak een nieuwe groep aan
  2. Klik op groepsinstellingen
  3. Geef aan dat alleen beheerders berichten kunnen versturen

2. WhatsApp werkt aan een nieuwe functie die gedeelde links in gesprekken kan aanmerken als verdacht

De ‘Suspicious Link Detection’, zoals de functie op dit moment wordt genoemd, moet het openen van spamlinkjes tegengaan. WhatsApp analyseert of een url naar een verdachte of alternatieve website leidt. Deze maatregel heeft WhatsApp in het leven geroepen om fake news tegen te gaan. Lees er hier meer over.

3. Ook advertenties in WhatsApp?

In Messenger is het al even een feit, maar binnenkort start Facebook met de uitrol van advertenties in WhatsApp. Het zou  gaan om automatisch afspelende videoadvertenties die gebruikers te zijn krijgen tijdens hun gesprekken.

Wie adverteert op Facebook zal bij ‘plaatsing’ naast Facebook en Instagram binnenkort ook WhatsApp kunnen aanduiden.

4. WhatsApp labelt doorgestuurde berichten 

Naast verdachte linken checken probeert WhatsApp nog maatregelen te nemen om nepnieuws tegen te gaan. Recent werd hiervoor een nieuwe functie uitgerold: bij berichten die zijn doorgestuurd verschijnt boven de tekst een label met ‘doorgestuurd’. De hoop is dat mensen zo iets beter gaan nadenken over wat de bron is van een bericht, en of ze de inhoud wel kunnen vertrouwen.

Ik deel graag ook nog wat WhatsApp-inspiratie

In de Nederlandse boekwinkel Blokker – niet te verwarren met de keten – kunnen klanten boeken bestellen via WhatsApp. 

Kinderen van gedetineerden kunnen met hulpverleners over hun gevoelens praten via WhatsApp en Telegram. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen het moeilijk hebben om hun gevoelens te verwoorden wanneer een vader of moeder in de gevangenis zit.  Neerschrijven – via WhatsApp bijvoorbeeld – lukt wel. Ook kunnen kinderen via WhatsApp berichten sturen naar hun ouders

Voila, je ben terug volledig WhastApp to-date. Tot de volgende!

Over de schrijver