Hoe bescherm je jouw persoonsgegevens op Facebook?
10 april 2019 
in Nieuws

Hoe bescherm je jouw persoonsgegevens op Facebook?

Wat gebeurde er deze week allemaal in sociale medialand? In dit blogbericht overlopen we de nieuwigheden en we starten met nieuws over Facebook en een update over dataverzameling en privacy:

1. Facebook gaat wereldwijd zijn gebruiksvoorwaarden aanpassen

“We willen beter uitleggen hoe Facebook precies werkt, welke data we verzamelen en hoe we dat gebruiken” laat het bedrijf weten in een reactie.

Facebook verzamelt gegevens van alle ruim 2 miljard gebruikers. Adverteerders krijgen die data niet, maar ze kunnen Facebook wel gericht reclame laten plaatsen. Ze kunnen bijvoorbeeld advertenties laten zetten in de tijdlijn van vrouwen van 35 uit Gent die de pagina’s van bloemenwinkels leuk vinden.

Facebook benadrukt in een reactie dat het “nooit data (door)verkoopt of heeft verkocht”. “We zullen in de voorwaarden transparanter zijn over hoe Facebook geld verdient.

Verschillende updates zijn het resultaat van een samenwerking met de European Consumer Protection Network (CPC). De wijzigingen zullen wereldwijd doorgevoerd worden”, zegt Thomas Myurp Kristensen, Managing Director EU Affairs.

Hoe check je welke data jij met Facebook deelt?

Ga naar jouw instellingen:

Klik op privacy en bepaal hier wie wat van jou kan zien op Facebook.

Wil je weten met welke apps en websites je jouw data deelt? Klik op apps en geef aan welke apps en websites toegang mogen hebben tot jouw data:

Welke informatie deel je met adverteerders?

Klik op advertenties en geef hier aan tot welke data adverteerders toegang hebben:

Weet dat Facebook niet advertentie-vrij is. Je krijgt sowieso advertenties te zien. Hoe minder informatie je deelt, hoe minder relevant de advertenties zijn die je te zien krijgt.

2. Vanaf nu kan je maar 400 Twitter accounts per dag volgen

Twitter beperkt het aantal nieuwe accounts die een persoon kan volgen tot vierhonderd per dag. Op die manier wil het spam tegengaan, zo maakte het op zijn eigen Twitter account bekend:

Voorheen konden Twitter-gebruikers elke dag duizend nieuwe personen volgen. Volgens het bedrijf maakten spammers misbruik van dit grotere aantal door op grote schaal mensen te volgen en te ontvolgen.


Meer leren over Facebook? Beter leren werken met Twitter? Op zoek naar een houvast om over alle sociale mediakanalen bij te leren?  Someflex, het online leerplatform met snackable videolessen sociale media, is jouw oplossing!

Over de schrijver