Binnenkort kan het: berichten sturen op WhatsApp terwijl je een video bekijkt
21 juni 2019 

Binnenkort kan het: berichten sturen op WhatsApp terwijl je een video bekijkt

In deze wekelijkse round-up van WhatsApp geven we je heel wat inspiratie mee uit eigen land en Nederland, maar we beginnen eerst met een nieuwtje voor de Android-gebruikers van WhatsApp.

Picture-in-picture: WhatsApp maakt het mogelijk video’s te bekijken terwijl je chat

WhatsApp komt met een oplossing voor een prangend probleem. We illustreren het graag met een voorbeeldje. Stel, je bent met een vriend of vriendin aan het chatten op WhatsApp, en die vriend(in) stuurt je plots een grappig filmpje door. Als je daarna op de link van het filmpje klikt, opent zich een YouTube-venster, of een venster van een andere site. Jammer, want op dat moment kun je niet meer chatten met je vriend(in) over dat filmpje. Dat is toch zonde?

Inderdaad, dat vindt WhatsApp ook en daarom komt de app voor Android met een bijzondere update: picture-in-picture, of PiP genoemd. Het filmpje zal als een klein schermpje bovenop je WhatsApp gelegd worden, terwijl je tussendoor de rest van de WhatsApp-applicatie nog te zien krijgt. Op die manier kun je én kijken naar het filmpje én chatten met je vrienden.

Deze nieuwe functie zit voorlopig in de zogenoemde bèta-versie van de app in Android, dus de testversie. Verwacht wordt dat deze functie binnenkort wordt uitgerold in de definitieve versie van de app.

WhatsApp-groep houdt Pittemse buurt veilig

Je ziet ze her en der al hangen in het straatbeeld, zeker als je al eens een wandeling bij onze noorderburen doet: bordjes die wijzen op een WhatsApp-buurtgroepje. Zo’n WhatsApp-groep moet de buurt veiliger maken, doordat buurtbewoners elkaar in het groepje continu op de hoogte houden van bijzonderheden en verdachte situaties.

Je hoeft daarvoor echt niet in een grote stad te wonen om zo’n WhatsApp-groep op te richten. Zo is er sinds kort een WhatsApp-buurtgroep opgericht in de West-Vlaamse gemeente Pittem, een gemeente van zowat 6.500 inwoners. Tijdens een wijkfeest in wijk De Lijsterbes trok de initiatiefnemer rond met de vraag om zo’n groep op te richten. Voor hij het wist sloten 30 gezinnen aan op de groep.

Belangrijkste doelstelling is het melden van verdachte gebeurtenissen aan elkaar. Maar de buurt wil verder gaan dan dat. Heeft iemand in de wijk een ladder, gereedschap of een babysit nodig? Dan mag dit altijd gemeld worden in de groep. Een mooi initiatief!

Jongeren met problemen stellen hun vragen via WhatsApp

Nog een mooi initiatief. Jongeren zitten vaak in de knoop met zichzelf. En daarmee kunnen of willen ze niet altijd terecht bij hun ouders. Gelukkig bestaan daarvoor in bepaalde gemeenten initiatieven om de jongeren te helpen. Zoals in het Nederlandse Zaanstad. Daar bestaat er zoiets als het JEZ, dat staat voor ‘Jongeren Ervaringsdeskundigen Zaanstad’. Toch is de stap naar zo’n deskundige ook niet altijd gemakkelijk.

Om die drempel te verlagen, bestaat er sinds kort de App JEZ: een WhatsApp-dienst, waar jongeren hun problemen op de WhatsApp kunnen gooien bij het JEZ. Misschien iets voor in jouw gemeente?

WhatsApp populairste kanaal bij oma’s en opa’s

Oma, opa, bomma, bompa, mémé, pépé, hoe je ze ook noemt, de grootouders spelen een enorm belangrijke rol in het leven van je kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van De Gezinsbond. Wat blijkt nu uit die studie: om contact te houden met de kleinkinderen, grijpen de grootouders massaal naar sociale media. WhatsApp staat daarbij met stip op de eerste plaats! Ruim de helft van de ondervraagde grootouders gebruikt WhatsApp om te communiceren met de kleinkinderen.

Hoe werkt de versleuteling van WhatsApp-berichtjes?

Heb je deze week ook de emotionele persconferentie van de vermiste Théo Hayez gezien op televisie? Hartverscheurend. De ouders deden er een oproep aan WhatsApp om de info over de laatste WhatsApp-berichtjes van hun zoon door te geven aan de politie. Op die manier zou de jongeman misschien sneller gevonden worden.

Alleen… WhatsApp kan deze berichtjes niet doorsturen naar de politie. Zoals je misschien wel weet werkt WhatsApp met end-to-end-encryptie. Elk berichtje dat verstuurd wordt kan enkel gelezen worden door de verzender en door de ontvanger. De smartphone van de verzender versleutelt de berichten, de smartphone van de ontvanger decodeert deze berichten weer. Onderweg kan niemand deze versleutelde berichten lezen, ook WhatsApp niet.

En dus kan WhatsApp de berichten zelf ook niet doorgeven aan de politie. VRT NWS maakte een mooi artikel over hoe die versleuteling van WhatsApp-berichten precies werkt. Je leest het hier.

Wil je deze updates ontvangen via WhatsApp?
Schrijf dan eenvoudig in op onze wekelijkse WhatsApp-updates:

Over de schrijver