Volg het voorbeeld van Stad Roeselare en ontwerp je eigen Snapchat Geofilter!
16 augustus 2016 
in Nieuws

Volg het voorbeeld van Stad Roeselare en ontwerp je eigen Snapchat Geofilter!

Co-creatie en burgerparticipatie zijn al lang geen nieuwe begrippen meer. Nochtans is dit nog altijd geen vanzelfsprekendheid in onze Vlaamse steden en gemeenten. Dankzij sociale media komt de praktijk alweer wat dichterbij. Sociale media vormen de ideale tool om met je burgers te communiceren en deze aan te zetten tot participatie. Snapchat bijvoorbeeld, dé applicatie die leeft onder jongeren, is het ideale medium om je jonge inwoners te betrekken. En dàt heeft de Stad Roeselare goed begrepen. Zij deden onlangs via sociale media een oproep om een geofilter te ontwerpen voor Snapchat. Deze leuke actie was meteen een schot in de roos.

Op 16 juli verscheen het volgende bericht op de Facebookpagina van de Stad Roeselare: Oproep Facebookpagina Stad Roeselare Geofilter Snapchat

Hierin deed de stad een oproep naar zijn inwoners om een geofilter te ontwerpen voor Snapchat. Deze filter die je locatie weergeeft en je over een beeld in Snapchat kan plaatsen, is een groot succes van de applicatie. Nog geen twee weken na de oproep op Facebook was de nieuwe geofilter van de Stad Roeselare een feit.

 

Oproep Facebookpagina Geofilter Snapchat Stad Roeselare

Een zeer leuk initiatief van de Stad Roeselare! Hieruit blijkt nogmaals de meerwaarde van het betrekken van burgers in het reilen en zeilen van je stad of gemeente, zeker op sociale media.

 

Maar hoe gaat dat nu in zijn werk, zo’n geofilter ontwerpen in Snapchat? Wij zetten voor jou de stappen even op een rijtje!

 

Stap 1: De basis

 

Start het ontwerp van je Snapchat Geofilter hier.

Ontwerp je eigen geofilter in snapchat stappenplan

Eerst en vooral moet je beslissen of je filter al dan niet commercieel gebruikt zal worden. Wil je je logo of trademark integreren in de filter, dan is het gebruik ervan commercieel. Is dit niet zo, dan volg je de ‘community’- procedure.

Het ontwerpen van een filter is gratis, tenzij je de filter al binnen enkele dagen goedgekeurd wil zien. Dan moet je deze indienen via on-demand, maar dat is voorlopig nog niet beschikbaar in België.

Vervolgens is het belangrijk al eens goed na te denken over de locatie of ‘geofence’ die je wil instellen voor je filter. Hoe groot is het gebied waar de filter beschikbaar moet zijn? Wie moet deze allemaal kunnen gebruiken? Baken dit gebied goed af, maar zorg ervoor dat dit gebied niet te klein of te groot is. Binnen de grenzen van je stad of gemeente is dit normaal geen probleem. Kies hier ook om monumenten en populaire publieke plaatsen te integreren in je geofence. Dat zorgt ervoor dat deze makkelijker wordt goedgekeurd.

 

Stap 2: Het ontwerp

 

Tijd voor het ontwerp! Voor je begint met je design, bekijk je best eens de beperkingen die Snapchat je oplegt. Handig zijn hier vooral de Photoshop en Illustrator templates die Snapchat voorziet. Je kan deze downloaden in de rechterbovenhoek van je scherm.

Beperkingen Snapchat Geofilter maken

 

Nu kan je aan de slag met je ontwerp van je geofilter. Wat wil je erin kwijt? Wat moeten mensen te zien krijgen? Zorg hierbij dat je zeker binnen de regels blijft die Snapchat oplegt. Anders kan het wel eens zijn dat je filter wordt geweigerd.

 

Stap 3: Tips & Tricks

 

  • Let erop dat je geofilter een eigen design is, Snapchat hecht veel belang aan copyright!
  • Zorg ervoor dat je design zowel bruikbaar is overdag als ’s nachts. Een tip kan hier zijn om met lichte en donkere schakeringen te werken zodat de filter overal zichtbaar is, zowel op een lichte als een donkere achtergrond. Test dit zeker zelf eens uit!
  • Belangrijk is dat je filter transparant en vooral eenvoudig is. Maak het niet té opvallend maar zorg ervoor dat gebruikers je filter graag gebruiken als een extra voor hun snaps.
  • Wat inspiratie nodig? Bekijk dan zeker deze Instagramaccount die alleen maar geofilters post!
  • Wat de geofence betreft, is een monument te eng en een provincie te breed.
  • Zorg dat je filter zeker de volgende kenmerken heeft: 1080 px breed, 1920 px hoog en kleiner dan 300 KB.

 

Stap 4: Indienen

 

Wanneer je filter klaar is, kan je hem indienen via de Snapchat’s geofilter inzending pagina. Hier baken je de locatie af en stel je dus de geofence in. Deze kan je instellen door op een locatie te klikken en het gebied af te stellen aan de hand van punten.

Afbakening geofilter snapchat Kortrijk gebied locatie

Na het instellen van de geofence, kan je je filter uploaden. Hierna heeft Snapchat nog enkele gegevens van je nodig zoals je naam en e-mailadres. Het lijkt onbelangrijk, maar besteed genoeg aandacht aan de beschrijving van je geofilter. Leg goed uit waarom deze locatie belangrijk is voor jou en wat het verhaal achter je geofilter is. Vermeld ook zeker dat jij het copyright over de filter bezit en dat je akkoord gaat met hun voorwaarden voor je je inzending verzendt.

 

Stap 5: Afwachten

 

En nu, is het afwachten geblazen. Snapchat heeft soms enkele weken of zelfs maanden nodig om je filter goed- of af te keuren. Wordt je filter afgekeurd, probeer dan hier en daar kleine aanpassingen te doen. Test ook goed of deze op alle achtergronden werkt en kan gebruikt worden.

Heb jij een eigen geofilter ontworpen? Laat het ons dan zeker weten!

 

 

Over de schrijver