Online monitoren op sociale media tijdens E3 Harelbeke 2017
28 maart 2017 

Online monitoren op sociale media tijdens E3 Harelbeke 2017

Voorbije vrijdag vond de 60e editie van wielerklassieker E3 Harelbeke plaats. Ook wij, Socialemediaburo.be, waren erbij. We kregen samen met de veiligheidsdiensten een plaats in de CP-OPS, de operationele commandopost van de politie, om met de monitoring tool OBI4wan online te monitoren.

 

Online monitoren

Je kan online monitoren best vergelijken als ‘informatie van buiten naar binnen halen‘. Via heel gerichte zoekopdrachten gingen we op zoek, zowel proactief als reactief, naar online communicatie over het evenement. Dit kon een heel gerichte vraag of melding zijn bv over parkeerproblemen tot de beleving van de wielersupporter in kaart brengen. Die informatie speelden we door naar de bevoegde instanties. Zo konden we samen de dag voor alle aanwezigen zo goed en veilig mogelijk laten verlopen. Ook werd steeds realtime op berichten geantwoord om zo mensen op te hoogte te houden dat naar hen geluisterd wordt. Deze webcare is een zeer belangrijk onderdeel in de beleving van het evenement bij bezoekers.

Het uiteindelijk doel is om een compleet beeld te krijgen van wat er leeft. Voor, tijdens en na het evenement. Het biedt geen compleet beeld, maar is een aanvulling op het beeld dat de organisatie, medewerkers, sponsoren en bezoekers van het event hebben en op wat de camera’s in beeld brengen.


Rapporteren

Op D-day 24 maart hebben we meer dan 5000 berichten behandeld. Elk bericht kreeg een relevante tag, bv ‘informatiebehoefte’, ‘betekenisgeving’ of ‘schadebeperking’. Via externe schermen konden de veiligheidsdiensten dit ook mee volgen en zo nodig ingrijpen waar nodig.  Het ging hierbij om berichten over: verschillende vrouwen die op zoek zijn naar de vrouwentoiletten, signalen over de treinuren, geblokkeerde wegen, …
Achteraf wordt de verzamelde informatie in een rapport gegoten en doorgespeeld aan de bevoegde instanties. Zo kunnen we ook nadien nog leren in de voorbereiding naar volgend jaar toe.

Voor ons was het een heel leerrijke dag en we willen graag Politiezone Gavers en de organisatie van de E3 Harelbeke bedanken voor de fijne samenwerking!

 

Interesse om meer te weten over monitoren op online en sociale media? Volg een gratis demo (online of op ons kantoor)! 

Interesse om te starten? We maakten een interessant groepsaanbod (ism VVSG) dat start in mei 2017! 

 

Bekijk hier een video hoe het eraan toeging in de CP-OPS:

 

We zijn dan ook heel blij en dankbaar met de tweet die de korpschef de wereld ingestuurd heeft op het einde van het event.

 

Over de schrijver