Schrijf je in voor onze gratis sociale media tips & tricks.
Klik hier!

Page content

article content

Nieuwssites op Pinterest: waarom dit interessant is voor jou.

Pinterest mag dan misschien de reputatie hebben van ‘het sociaal netwerk voor het delen van recepten en mode tips’, ook nieuwsorganisaties omarmen nu volop de website/app. En dit doen ze op innovatieve manieren!

Indien je nog niet vertrouwd bent met Pinterest: het is een op beeld-gebaseerd sociaal netwerk waar gebruikers content koppelen aan foto’s. Die foto’s kan je dan sorteren op onderwerp in verschillende ‘boards’ of ‘borden’. De berichten verschijnen als een stroom van beelden vastgemaakt aan een bulletin board.

Elke gebruiker kan talloze foto’s ‘pinnen’ en kan honderden ‘boards’ met specifieke thema’s aanmaken. Om zo verschillende soorten content te delen. Aan die pins (gepinde foto’s) hangt telkens een URL vast. Klik je op de foto, dan stuurt Pinterest je door naar de gelinkte website. Net zoals op Twitter, kan je andere mensen, of een individueel bord, volgen op Pinterest. Zo kan je volgen welke content ze pinnen.

De eenvoud en visuele aantrekkingskracht van Pinterest geeft de gebruikers een originele aanpak om nieuwe lezers/fans aan te trekken.

 

Pinterest en nieuwsorganisaties

Verschillende kranten zijn gestart met het gebruiken van Pinterest om hun artikels over mode, voeding en ander zacht nieuws te promoten. The New York Times, bijvoorbeeld, begon zijn Pinterestpagina in juni met borden over schoenen, voeding en mode. Ondertussen kent hun pagina 177 borden, meer dan 10.500 pins en hebben ze zo’n 211.500 volgers!

 

newyorktimespinterestbord

 

Nu wordt de visuele kracht van het sociale netwerk voor meer gebruikt dan voor uitsmijters en ander fluffy nieuws. Dat laten de volgende voorbeelden goed zien.

 

Voorpagina’s
Verscheidene nieuwsorganisaties hebben boards die elke dag hun voorpagina weergeven. De pinnen verwijzen dan naar het nieuws van de dag op de websites van de kranten.

 

Quotes

Geen foto? Doe zoals The Wall Street Journal en de Mercury News: Haal click-bait citaten uit een verhaal om lezers aan te trekken. Die ‘quote-foto’-pins leiden dan rechtstreeks via een URL naar je artikel.

fullhousequotethewallstreetjournal

User-generated-content
Maak gebruik van door fans/lezers aangeleverde content. Nieuwsorganisaties hebben boards gemaakt voor allerlei soorten user-generated-content. Dit gaat van verlovingsaankondigingen tot vrijwilligerswerk, om zo de inhoud van hun lezers met een breder publiek te delen.

 

Info over het personeel

Veel nieuwsorganisaties plaatsen foto’s van hun medewerkers. Daar kan je hun contactgegevens vinden en de link naar hun biografie op de nieuwssite.

 

Illustraties
The Wall Street Journal heeft een bord met hun populaire “Hedcuts”. De dot-art foto’s die elke dag in de krant verschijnen en zowat hun handelsmerk zijn. De illustraties zijn indrukwekkend op zichzelf. Maar de zee van dot-art illustraties gebundeld in een Pinterest bord zijn een fascinerende achterdeur naar interessante verhalen. Verhalen die je gemist zou kunnen hebben op papier of zelfs online.

wallstreetournalhedcuts

Politieke kandidaten
The Washington Post heeft boards voor biografische informatie over de presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney.  Maar dan met een andere invalshoek, compleet met foto’s uit hun kindertijd en trouwfoto’s. Daarnaast hebben ze ook een bord met alle politieke feiten die je nu moet weten.

 

Content van andere websites/organisaties

The Guardian of Londen heeft een bord genaamd “op onze radar”.  Daarin linkt de nieuwsorganisatie naar nieuwsberichten die ze gemist hebben en via andere bronnen vonden.

 

Profielen
The Des Moines Register, een lokale krant, heeft een bord genaamd “Interessante Personen”. Hierin linken ze  naar nieuwsberichten, blogberichten en meer over de mensen in hun stad.

 

Speciale projecten
De Digital First Media krant heeft een specifiek Pinterest bord voor hun speciale rapportage over de thuiskomst van oorlogsveteranen. Ook ABC News heeft een bord over hun defensie-team. Zo blijft het thuisfront op de hoogte van wat er gaande is. Maar ook andere geïnteresseerden kunnen zo een kijkje nemen achter de schermen.

 

Publieke dienstverlening
Dit gaat van The Morning Journal’s bord over “Waar en welke Golfcursussen je in Ohio kan volgen”, tot het bord van de Denver Post over hun “Favoriete plaatsen in Colorado”. Kranten willen met behulp van het visuele vermogen van Pinterest een openbare dienst bieden aan hun lezers.

 

De sleutel tot succes is hier, net zoals bij elk sociaal netwerk, je publiek te boeien.

Nog enkele tips:

  • Nodig lezers/volgers/fans uit om hun eigen inhoud aan borden toe te voegen.
  • Spam je fans niet door enkel je eigen content te delen.
  • Houd de pinnen interessant – en wees niet bang om content te delen die niet van jouw nieuwssite/organisatie/bedrijf is.
  • Probeer, als dit relevant is, altijd naar je website of eigen content te linken.