Wat verandert er allemaal op Facebook en Messenger?
02 mei 2019 

Wat verandert er allemaal op Facebook en Messenger?

Er verandert en vernieuwt elke dag wel iets in sociale medialand. Daarom brengen wij hier graag een wekelijks overzicht van de belangrijkste nieuwigheden. Deze week kondigde Facebook-CEO Mark Zuckerberg heel wat veranderingen aan op Facebook.

We sommen de belangrijkste voor jou op. Een volledig overzicht kees je hier.

1. Facelift voor Facebook

Nieuwe rustige lay-out

Facebook gaat er een stuk rustiger uitzien. De blauwe menubalk verdwijnt en wordt vervangen door het Facebook-logo. De standaardversie van de site wordt een stuk witter en er komt ook een donkere modus.

De nieuwe menubalk op mobiel ziet er zo uit:

Bron Facebook

Meer focus op privé berichten, groepen en evenementen

“De toekomst is privé”, meent Zuckerberg. Dat heeft tot gevolg dat de oude, vertrouwde nieuwsfeed/tijdslijn een minder prominente plaats krijgt op het sociale netwerk, terwijl privécommunicatie via verhalen, evenementen en groepen juist belangrijker wordt. Volgens Facebook maken nu al meer dan 400 miljoen mensen gebruik van groepen die zij ‘betekenisvol’ vinden.

Ook Facebook Messenger ziet er anders uit

Er komt een nieuwe versie van de Messenger-app die kleiner (minder dan 30 MB) en sneller is: in minder dan twee seconden start de chatapp op. Dankzij Project Lightspeed, zoals de vernieuwingsoperatie heet, wordt Messenger volgens Facebook de ‘snelste chatapp van de wereld’. Messenger krijgt bovendien een speciale tab voor vrienden en de mogelijkheid om samen video’s te kijken.

Deze herfst zal Facebook ook desktopversies uitbrengen van Facebook Messenger voor Windows en MacOS. De desktopversie zal dezelfde functionaliteiten bevatten als de mobiele versie, zoals audio- en videobellen.

Alle berichten die via Messenger worden gestuurd, zullen ook gebruik maken van een end-to-end encryptie. Dit is een beveiliging die WhatsApp ook gebruikt. 

Portal komt ook naar Europa

Portal, Facebooks slimme speakers waarmee je kunt videobellen, zullen vanaf de herfst verkrijgbaar zijn in verschillende Europese landen. Op dit moment is Portal alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten en Canada. Het wordt ook mogelijk om via Portal WhatsApp-telefoongesprekken te voeren.

Meer weten over Portal? Bekijk dan deze review video:

Bron: YouTube

 

2. Zijn ‘likes’ op Instagram binnenkort niet meer zichtbaar?

Instagram is gestart met een testproject waarbij likes worden verborgen: “We willen dat je volgers zich focussen op wat je deelt, en niet op het aantal likes dat je foto haalt”, klinkt het in een begeleidende tekst. “Tijdens deze testperiode zal alleen de persoon die de foto deelt het totale aantal likes dat binnenkomt te zien krijgen”.

Heel wat nieuwe updates op Facebook, dit zorgt voor nieuwe ‘knoppen’ om te leren kennen. Wat zijn de toepassingen van deze nieuwe functies voor jouw organisatie? Op zoek naar een houvast om over alle sociale mediakanalen bij te leren? Someflex, het online leerplatform met snackable en up-to-date videolessen sociale media, is er voor jou en jouw organisatie!

Over de schrijver