Live gaan op Facebook zorgt voor meer interactie: enkele tips voor een goede live-uitzending

In het nieuwe Facebook algoritme zullen ‘gewone’ posts veel minder frequent op de tijdslijn te zien zijn. Alleen posts waar er veel interactie is, dus reacties en comments, zullen nog goed scoren. Maar hoe zorg je nu voor veel interacties? Eén van de manieren is om live te gaan op Facebook. Ten minste… als je het goed aanpakt. De mensen even laten meekijken naar een optreden? Neen, dat bedoelen we niet. Daar gaan de mensen niet naar kijken en niet op reageren. 

WEL wat recent enkele burgemeesters ook deden: een vragenuurtje organiseren!  Het getuigt van lef en toont de dossierkennis van de burgemeester aan.   Recent zagen we enkele voorbeelden van burgemeesters die live gaan op Facebook tijdens een vragenuurtje. Zo zagen we onder meer de burgemeester van Evergem, Kortenberg, Overijse en Kuurne aan het werk.

En ze deden dat met succes. Ze kregen heel veel reacties en vragen, heel veel bereik en heel veel positieve reacties!

Heeft live gaan een meerwaarde?

Ga je zelf ook zo’n Facebook live-sessies organiseren? Ik denk dat dit voor elke organisatie, dienst of persoon zeker te overwegen valt.  Hierbij alvast enkele tips voor een goede aanpak:

Vraag jezelf eerst af of het wel een meerwaarde heeft om live te gaan? Bij een Q&A (vraag en antwoord) is dat natuurlijk wel het geval.  Heel belangrijk ook is de ‘route vooraf’. Je gaat mensen echt dagen op voorhand warm maken dat je live gaat op Facebook, want je wilt echt wel een aantal kijkers hebben.

Baken een tijdsduur af. Zeg dat je een halfuur of een uur live bent.  En doe dit best op een ogenblik dat mensen thuis zijn. Ze kunnen niet kijken als ze op het werk zijn of onderweg zijn van het werk naar huis of in de keuken bezig zijn met het eten of bedtijd voor de kinderen.

Maak tijd vrij na afloop

Je zult tijdens je live ongetwijfeld heel wat vragen krijgen. Té veel vragen om tijdens de live zelf op te lossen en vaak ook vragen waar je niet meteen een antwoord op weet. Geen probleem, zeg dat aan je live-kijkers en hou na afloop zeker wat tijd vrij om ook deze vragen te beantwoorden.

Oefen op voorhand je live-uitzending. Maak een privé-groep op Facebook en probeer al eens of technisch alles goed werkt, zodat je op het moment zelf niet voor verrassingen komt te staan.  Zorg daarenboven voor een snelle, vaste internetverbinding. Dus geen wifi, maar internet via een kabeltje. En ga live op je computer. Niet op je smartphone. Een goede (ingebouwde?) webcam en een extra micro volstaan al om goede kwaliteit te leveren. Wil je nog betere klankkwaliteit? Overweeg dan de aankoop van een ‘Snowball blue ice’-microfoon.

 

En dan nog dit: ben je bang om live te gaan? Geen probleem, het is allemaal ‘in the moment’. Een beetje spontaniteit en ‘professioneel geklungel’ heeft ook zijn charmes.

Veel succes met je live!

Ontvang ons gratis e-book ‘Het nieuwe Facebook-algoritme: 6 concrete tips voor de publieke sector’. Klik hier!

Bekijk ook onze video hieronder waarin ik deze en andere tips uit de doeken doe.