Waarom een SnapTalk organiseren in jouw stad of gemeente?
24 juli 2017 
in Nieuws

Waarom een SnapTalk organiseren in jouw stad of gemeente?

Snapchat dood? Neen hoor! Op 13 juli organiseerden wij van Socialemediaburo.be samen met stad Roeselare, jeugddienst Torhout en speelpleinwerking Sporrewoan uit Ieper de eerste SnapTalk – een evenement voor Snapchatters – in België. Deze SnapTalk ging door in Arhus in Roeselare. Een 50-tal jongeren daagde op voor een middag boordevol Snapchat-plezier. 

 

Even kaderen: Snapchat?

Snapchat is een gratis applicatie op de smartphone waarmee gebruikers verdwijnende foto’s en video’s met elkaar kunnen uitwisselen. Snapchat telt in België meer dan 1 miljoen gebruikers met als belangrijkste doelgroep jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

Naast een twunch – een bijeenkomst voor Twitteraars en een InstaMeet voor Instagrammers, leek het ons leuk en uniek om voor het eerst een bijeenkomst voor Snapchatters te organiseren. Zo kozen we voor de SnapTalk.

Ons doel was om een middag met Snapchat gerelateerde workshops te organiseren om zo de Snapchat-community, jongeren dus, samen te brengen. Het volledige programma van de SnapTalk vind je hier.

Waarom als stad of gemeente een evenement rond Snapchat organiseren? 

Als lokaal bestuur is het vaak niet gemakkelijk om jongeren te bereiken, laat staan te activeren. Met een evenement zoals de SnapTalk is dit wel mogelijk. Je organiseert een evenement in de leefwereld van jongeren en je brengt hen vanuit de stad of gemeente samen.

 

Hoe ga je te werk? 

Tip. Zelf geen tijd of kennis om een account op Snapchat uit te bouwen? Schakel gemotiveerde jongeren in jouw stad of gemeente in om het account te onderhouden. Stad Roeselare werkt op deze manier. Elke week wordt het account beheerd door een ander persoon. Jongeren vinden het vaak héél leuk om te doen. Ze spreken er hun vrienden of andere jongeren over/mee aan, en ook de kijker krijgt een uniek beeld van stad Roeselare.

  • Vind een aantal trekkers in jouw stad of gemeente die zowel Snapchat kennen, als in contact staan met jongeren. 
  • Organiseer een evenement waar jongeren iets aan hebben. Geef hen waarde. Onze waarde zat in de verschillende workshops + een meet & greet met Jamie-Lee Six, actrice in de Ketnetserie D5R. Ook de SnapArt en SnapWalk werden gesmaakt bij de jonge doelgroep. Stem de inhoud van de workshops af op de leeftijd (bv 10 jarigen versus 15 jarigen is een groot verschil) en een extra tip: spreek over activiteit ipv workshop, dat spreekt hen meer aan.
  • Kwaliteit primeert op kwantiteit. Streef ernaar om een aantal geëngageerde jongeren samen te brengen. Het zijn die jongeren die op termijn iets kunnen betekenen voor jouw stad of gemeente.
  • Jongeren leren jou als lokaal bestuur op een andere manier kennen. Een gemeente die actief is op Snapchat is niet het oubollig karakter waar sommige jongeren aan denken.

Wat moet je onthouden over dit Snapchat-evenement? 

  • Jongeren zijn actief op Snapchat. Je kan er als lokaal bestuur beter ook op actief zijn.
  • Het is de enige manier om hen op een interactieve manier te betrekken en die relatie opbouwen is een investering.
  • Organiseer een evenement om de Snapchatters bijeen te brengen.
  • Maak er een lokaal evenement van en betrek lokale handelaars en andere partners.

Organiseer jij binnenkort een SnapTalk? Hulp of meer informatie nodig? Aarzel niet om ons  te contacteren.

Beleef hier nog een terugblik van onze SnapTalk. Bedankt stad Roeselare, Jeugddienst Torhout, Sporrewoan Ieper en Arhus voor de fijne samenwerking.

Over de schrijver