De kracht van sociale media misbruikt: een hoax
31 oktober 2016 
in Nieuws

De kracht van sociale media misbruikt: een hoax

Sociale media zijn een bron van nieuws, maar soms ook van nepnieuws. Sommige mensen gebruiken de kracht van sociale media om bewust foutieve informatie de wereld in te sturen.

Veel mensen nemen dit nepnieuws of deze hoax over, en verspreiden deze verder. Hierdoor zien veel mensen dit in hun nieuwsoverzicht verschijnen, niet wetende dat het om nepnieuws gaat.

Was je vorige week ook onder de indruk van de magnifieke live beelden die het ISS , het internationaal ruimtestation, vanuit de ruimte Live uitzond via Facebook? Wereldwijd keken meer dan 42 miljoen mensen naar deze livestream! Zoveel mensen in één keer bereiken? Prachtig! Dikke pluim voor de community manager!

Alleen… deze Livestream was niet te volgen op de officiële Facebookpagina’s van het ISS of NASA. Wel op de pagina’s van UNILAD en VIRAL USA, twee populaire niet-wetenschappelijke Facebookpagina’s met miljoenen fans.

Het ging ook niet om echte ‘live beelden’ maar om oude beelden die zelfs niet afkomstig waren van het ISS. Allemaal vals dus, iets dat veel mensen op dat moment – en nu nog- niet weten.

Bij UNILAD en VIRAL USA hebben ze hun ‘fout’ vlug toegegeven. Dit onder het mom van te willen testen wat de impact is van Live Video op Facebook. Deze impact is heel sterk zo blijkt. Alleen jammer dat de beelden die ze brachten fake zijn.

Andere bekende hoaxen die regelmatig in mensen hun tijdlijn verschijnen zijn de boodschappen dat ‘Facebook betalend wordt’ of dat ‘Facebook alles wat je ooit op Facebook hebt gezet openbaar maakt’.

Hoe ga je hier best mee om?

Er bestaat hier maar één gouden regel voor: Niet op reageren, niet liken en niet delen! Het bericht mag natuurlijk wel worden gedeeld als je er duidelijk bij vermeld dat het om een hoax gaat. Zo kan je jouw vrienden waarschuwen voor de foutieve informatie.

Wanneer dergelijke berichten weinig reactie krijgen zal hun bereik beperkt blijven om uiteindelijk weg te zakken in de berichtenstroom.

En onthoud dat Facebook niet vlug van plan is om een betalend platform te worden of al jouw informatie openbaar te maken! Ze moeten zich ook houden aan een aantal (Europese) privacyregels die dit laatste verbieden.

Soms kan een hoax heel leuk zijn. Zo stuurde de Thomas More hogeschool in Mechelen een persbericht de wereld in dat studenten door een drone werden gecontroleerd tijdens hun examens. Deze Hoax werd in eerste instantie als waarheid aanzien waardoor dit bericht de wereld rond ging. Uiteindelijk bleek het een uitgekiemde hoax te zijn. Bekijk de video hier:

Zelf al geconfronteerd met een Hoax?

Over de schrijver